Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Det här har men sett förr – men sen kom actionrullen

Kenneth Hansen: ”Man var blodig”
Kenneth Hansen i ”Mästarnas mästare”.Foto: SVT

Rallycrossföraren Kenneth Hansen var en rolig bekantskap.

Bilderna från hans karriär var rena actionfilmen.

Brottning för bilar.

Grupp 2 gjorde entré i ”Mästarnas mästare” med alpina stjärnan Frida Hansdotter, fotbollslegendaren Kim Källström och tre mindre kända utanför sina sporter, friskidåkaren Henrik Windstedt, kampsportaren Pernilla Johansson och rallycrossföraren Kenneth Hansen.

Inte så mycket av det vanliga inledande tjafset. Någon kommenterade utsikten och Kim Källström flyttade sängen i sitt rum. Sedan var det tävling.

”Väggen” var en brant klippvägg, där de skulle klättra uppåt 15 meter. Friskidåkaren Henrik Windstedt, som var nervös före, var klart snabbast. Kenneth Hansen kämpade mot höjdskräck. Ny gren med hygglig dramatik.

”Vatteneliminering” var springa-simma i fyra heat, där sist tillbaka blev utslagen varje varv. Här erkände Frida Hansdotter att hon inte är bekväm i vatten – och kom näst sist. Windstedt svalde halva havet och fick kräkas saltvatten. Källström vann knappt. Och för tittarna är det alltid bättre när man ser alla tävla sida vid sida. 

”Balansplattan” med snöre i vickande platta och stav ovanpå. Svårare än det ser ut och kampsportaren Pernilla Johansson visade koncentrationsförmågan. Med en seger och två andraplatser går hon nog till slutspel.

Första karriärfilmen handlade om Frida Hansdotter, en sympatisk person som utstrålar glädje över sin sport. Stå på startlinjen, det är bästa känslan, sa hon och ögonen glittrade när hon såg sitt guldåk i OS 2018. 

 

Färgstarkast var rallycrossföraren Kenneth Hansen från Götene. En fenomenal karriär med 14 EM-titlar

I varje land han besökte, så brukade han gå och klippa sig. Här gick han till en blond grekisk frissa som brett leende snyggade till honom.

Hansens karriärfilm handlade om en kämpig start med små medel. Det har man sett förr. Men sedan kom actionrullen.

Året var 1994 och loppet om toppen gick i Norge. Motståndare var norska stjärnan Martin Schanche, ökänd för sin hänsynslöshet.

Schanche attackerade, Hansen satte emot. 

Kampsport med bil. 

Hansen vann ”fulaste duellen i rallyhistorien”.

På den grekiska ön däremot var Kenneth Hansen sist i alla tre grenarna. Han hade ju inte bilen med sig.