Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Det är fel att Karim är med i ”Stjärnorna på slottet”

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
1 / 12

Tårarna flödar på slottet denna vecka. 

Det är skådespelaren Alexander Karim som gråter servetten full.

Han är yngsta stjärnan och just det är problemet.

Skådespelaren Alexander Karim, 42, vet redan från början att han ska bli tårögd under sin dag i "Stjärnorna på slottet". 

– Jag är ju en känslomänniska så det blir mycket snorande, förvarnar Alexander Karim.

Dagen blir en gråtfest, men inte av sorg utan mest när han fylls av varma, vackra känslor. Tårarna kommer så ofta att han drar med sig andra. Camilla Läckberg, som varit tårögd varje vecka, är lite nöjd eftersom hon är – som hon själv kallar det – en lipsill. Och här har hon en med blötare ögon.

Karim blir lite snorig både när han berättar om rollen som Vanheden i "Jönssonligan" och rollen som William Shakespeare i teateruppsättningen av "Shakespeare in love". Extra viktigt för honom, att han fått bryta barriärer och göra två roller som alltid varit tänkta för vita skådespelare.

Gick upp 20 kilo för en roll

Familjen kom från Uganda, flydde från diktatorn Idi Amin och landade  i Helsingborg, där 23-åriga mamma försörjde lille Karim och hans äldre syskon. Pappa lämnade snart familjen.

Ungdomsåren kommer till frukost, ackompanjerade av rörda tårar över puberteten i Helsingborg och över sin fina storasyster. 

Skådespelaren Kajsa Ernst knyter an till hans historia. Hon blir också lite rörd, hon ler åt hans ungdom. När det efter frukost blir tur över Småland i helikopter, då är det Kajsa Ernst som jublar.  

Till lunch blir det tidig karriär, att han gick upp 20 kilo för en roll i en 17-minuters kortfilm. Men det gav nya möjligheter. Och så klämmer han en tår.

Han är för ung för ”Stjärnorna på slottet”

Till middag blir det internationell karriär. Anekdoter som den när han fick flyga till Marocko för en roll och den visade sig bara ha en replik. Men han petade in tre ord till och det ledde till tre års jobb i amerikansk tv-serie. Och så vidare och så vidare. 

För den som är speciellt intresserad går det att läsa på Wikipedia... Men där är det förstås inga tårar.

Han är för ung, Alexander Karim. Charmig, trevlig och gråtsnorig, men det blir lite tunt. Han har ännu inte levt tillräckligt länge för att vara med på Slottet.  

Själv är Karim helt slut efter sin tårfyllda dag. Och nöjd.

– Men jag vill aldrig göra om det igen.