Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Den ständige förloraren blev en succé i 13 år

Anders Björkman
Ken KerchevalFoto: CRAIG MATHEW / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Ken KerchevalFoto: MANDATORY BYLINE: JUAN RICO/FAME / STELLA PICTURES

Ken Kercheval spelade rollen som Cliff Barnes, den ständige förloraren i ”Dallas”.

”Losern Cliff Barnes” blev ett begrepp, men för Ken Kercheval blev figuren en succé som varade i 13 år – och lite till.

”Dallas” var större än allt annat på tv på 80-talet. En storslagen dramaserie om oljemiljonärer i Texas, fula affärsmetoder, stora hattar, vackra kvinnor. 

I denna världssuccé medverkade Ken Kercheval som Cliff Barnes från första avsnittet 1978 till det sista 1991. Bara en skådespelare till var med från början till slut, Larry Hagman, som spelade JR Ewing.

De var bittra fiender, Cliff Barnes och JR. Ständigt försökte Cliff Barnes sätta dit JR för hans ohederliga affärsmetoder, men då gjorde JR något ännu fulare. Och Cliff Barnes förlorade.

”Dallas” var som ett antikt drama, en evig fejd mellan två släkter som hatade varandra och där alla blev indragna. Det som startat en gång när Jock Ewing lurade Digger Barnes på oljefyndigheter, det utvecklades till en strid för generationer.

Eftersom ”Dallas” var en supersåpa, så skruvades relationerna lite extra. Bobby Ewing, JR:s lillebror, gifte sig med Cliffs syster Pam,  något som skakade maktspelet i Texas. Och på ranchen South Fork, sätt Miss Ellie, änka och mamma, och såg stillsamt bekymrad ut

Intrigerna var värre än så, och relationerna blev allt krångligare, för det pågick i 13 år. Men alla trogna ”Dallas”-tittare hängde med i släktträdens virrvarr.

Även SVT, som först tvekade inför denna amerikanska såpa, fick ge sig och ”Dallas” hade stadigt långt över miljonen svenska tittare. 

Ken Kercheval var etablerad skådespelare, som redan på 60-talet gjorde teaterroller och medverkade i musikaler på Broadway i New York. Vid sidan av teatern blev det tv, inga huvudroller, men massor av gästspel i enstaka avsnitt av i olika serier. 

Han medverkade också i en del filmer, bland annat den prisbelönta ”Network”, men mest blev det läkare, advokat eller polis i tv. 

Även efter ”Dallas” så tackade han ja till gästroller i tv-serier, trots att han då var förmögen och sannerligen inte behövde pengarna. Och han var Kercheval förstås given, när ”Dallas”-ensemblen återförenades på 2010-talet för mindre lyckades försök i tv. 

JR utan en Cliff Barnes, det var som en JR utan sin hatt.

Ken Kercheval tog sin ständiga förlorarroll med gott humör. När serien rullade frågade folk ofta om han inte någon gång skulle lyckas klämma åt den där JR. 

Och då svarade Kercheval alltid med ett muntert ”titta på fredag så får du se”.’

Cliff Barnes är också en restaurang och pub i Stockholm. Den har förstås sitt namn efter ”losern” i ”Dallas”. 

Så stor var tv-serien och så känd var karaktären Cliff Barnes.