Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

”Den historiska sändningen med Ewonne minns jag väl”

En av Sveriges mest kända nyhetsankare, Ewonne Winblad, är död.
Foto: BERTIL S-SON ÅBERG / SVT BILD TT NYHETSBYRÅN
2008 fick Ewonne Winblad medalj av kungen.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Ewonne Winblad ur den historiska sändningen i SVT.
Foto: SVT

Hon började som blond och sval hallåa i tv:s ungdom och blev enormt känd.

Ewonne Winblad satsade på journalistik, fick en framgångsrik karriär och var en av få kvinnor på tunga chefsjobb inom medier.

Och så den historiska direktsändningen om Olof Palmes död.

Det kan vara svårt att förstå i dag, men på 60-talet tittade alla på samma kanal och de prydliga hallåorna med sina vänliga leenden blev mycket kända. En av dessa var Ewonne Winblad, elegant och korrekt i rutan.

När Ewonne Winblad satsade på att bli journalist och började på Journalisthögskolan i Stockholm, så möttes hon första dagen av ett helt gäng fotografer. Så stort var intresset för tv-hallåerna på den tiden. Tidningarna vill ha bild på Ewonne på skolbänken..

Som färdig journalist jobbade hon på flera stora tidningars redaktioner, var utomlands och kom så småningom tillbaka till svensk tv, där hon var reporter och nyhetsuppläsare.

Som nyhetsankare på ”Rapport” utstrålade hon trovärdighet, var tydlig och proffsig och hade varje kväll en publik på långt över miljonen.

Då hade Sverige fått två kanaler och i tvåans ”Rapport” satt Ewonne Winblad och i ettans ”Aktuellt” vissa kvällar den kände journalisten Lennart Winblad. Det var hennes man. 

Ewonne Winblad började som hallå på SVT.
Foto: SVT BILD TT NYHETSBYRÅN
Ewonne Winblad med sin man Lennart. Nyhetsankare i ”Rapport” respektive ”Aktuellt”.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Ewonne Winblad jobbade på radion innan hon kom tillbaka till SVT.
Foto: INGEMAR BERLING / DN TT NYHETSBYRÅN

”Vi var ju groteskt igenkända båda två”, kommenterade Ewonne Winblad många år senare.

Ewonne Winblad stannade inom public service, blev redaktionschef på ”Rapport” och när Sveriges Radios prestigefulla program 1 behövde ny chef så rekryterades hon dit. Åren 1992-1997 var hon P1-chef, beundrad, uppskattad och kraftfull.

Efter pensioneringen skrev hon flera böcker. En underhållande om sin tid i tv och radio, ”Närbilder”, där hon gav roande porträtt av sina kolleger och chefer. En annan mycket uppskattad om Margaretaskolans grundare, ”Frälst, förmögen, förskingrad”. Hon gillade som gammal journalist att gräva fram fakta som blev underlag för böcker.

I nästan 60 år var hon gift med Lennart Winblad, som tillhörde gänget som byggde upp tv:s journalistik. Han dog i våras, hon dog nu, 85 år gammal.

Ja, så var det den historiska ”Rapport”-sändningen. Det var Ewonne Winblad som rapporterade om Olof Palmes död.

Jag minns det mycket väl. Det var sen fredagskväll och en kollega ringde och berättade. De sägs att Palme är skjuten. Men det var inget i radio, inget i tv för då, 1986, hade inte Sveriges Radio och Sveriges Television några nattredaktioner.

Men tv:n fick stå på. Sent på natten dök det upp en blå skylt i tv-rutan om att ett ”Extra Rapport” skulle sändas.

Den extra nyhetssändningen den 1 mars 1986 där Ewonne Winblad berättar att statsminister Olof Palme är mördad.
Foto: SVT
Ewonne Winblad blev 85 år gammal.
Foto: BENKT EURENIUS / DN

Klockan fyra på natten startade extrasändningen. Ewonne Winblad i bild och de distinkta orden: ”Statsminister Olof Palme är död”.

Hon var samlad och tydlig. Man kunde ana att hon andades lite häftigare. Kanske för att hålla ihop sig själv i direktsändningen.

Hon darrade inte, hon lutade sig mot sin rutin och hon gjorde sitt jobb.