Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

De satt fast i en fälla – blev sämre för varje program

Erik Haag och Lotta LundgrenFoto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Till slut insåg Erik Haag och Lotta Lundgren att de satt fast i en SVT-fälla.

Samma program med samma producent och varje gång lite sämre…

Dags att byta tv-bolag.

TV4 har snott SVT:s paradpar, som blivit symbolen för en av public service grundpelare: underhållande folkbildning. Vilket är rätt svårt. Folkbildande underhållning är ännu svårare.

TV4 har gett paret ett program som är annorlunda mot vad de gjort tidigare. Ska de ta över ”Let’s dance”? Nej, tror inte det. 

Vad det än blir, så bör bör det varken innehålla historia eller mat.

För det var så de började – med mat och historia. ”Landet brunsås” och framför allt ”Historieätarna”, påkostade, utstyrda, lätt dramatiserade avsnitt om vad folk åt förr.

Succé. Då blev de julvärdar och gjorde samma sak. De fattade inte att julvärdar ska sända direkt. Arne Weise rasade, tittarna suckade sig igenom julafton.

”Bye bye Sverige” var historiska sketcher efter ”Utvandrarna”, inte så bra. Och så ”Bandet och jag”, en sorts Abba-historia utan att vara Abba. Ja, utan att vara något annat än plågsamt.

Och för att variera vrängde de historieidén ut och in och gjorde samma om framtiden i misslyckade ”Rapport från 2050”.

Där hade nog Erik Haag och Lotta Lundgren redan insett att de måste gå vidare och åt ett annat håll. Kanske förstod någon på TV4 också att det var dags att lägga ett bud.

Där satt Erik & Lotta i ”Landet brunsås” när TV4 närmade sig med ett programförslag. Trevliga och gulliga var alla också, betonar Lotta Lundgren, vilket inte SVT är känt för att vara.

Haag och Lundgren är två begåvade personer och de verkar jobba bra ihop. Det märktes när de tävlade i femmans frågesport ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”. Kompletterande tankeutbyte, öppna associationer – och mycket humor. De vann hela frågesporten.

Om de hamnar rätt nu, får resurser och lekutrymme, kan det bli en framgång. 

Undrar förresten om TV4 har skrivit in i det dyra kontraktet att Erik Haag inte ska uppträda utan byxor. I SVT-serierna har han visat bar rumpa lite för många gånger.