Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

De andra fyra är skakade av berättelsen i ”Stjärnorna på slottet”

Expressens Ellinor Svensson träffade Julia Dufvenius när årets deltagare i ”Stjärnorna på slottet” presenterades.
Julia DufveniusFoto: SVT / SVT
Anders Björkman

Engagemang och känslor, men kontrollerat, inga tårar och mycket välformulerat.

Julia Dufvenius Wollter berättelse om Dramaten skulle kunna uppföras som monolog – på Dramaten.

Vid middagen i ”Stjärnorna på slottet” är skådespelaren Julia Dufvenius Wollter framme vid metoo och Dramaten i Stockholm.

Det handlar om hot, om varnande sms ”han letar efter dig på teatern”, rädsla för att möta den arge mannen i korridorerna och hur hon fick följeslagare till och från scenen.

De andra fyra är skakade av berättelsen och sitter alldeles tysta vid middagsbordet.

Hon går hårt åt Dramatens svaga ledning, som frågade om de skulle ”ta honom i örat”. Teaterchefen som var utomlands när det hettade till. Bilden i tidningen där nya kulturministern och teaterns styrelseordförande ler och har trevligt när de talar om arbetsmiljön på Dramaten. 

– Ge mig ett skäl till varför jag ska skydda den här teatern.

Det är ett rytande från Julia Dufvenius Wollter, där finns hetta och ilska, men det är välformulerade meningar, kritiken är tydlig, det är lätt att följa, att förstå, att ryckas med.

Det är verkligen som om det vore en bra skriven teatermonolog.

 

Julia Dufvenius Wollter har också upplevt annat i sitt liv och även detta är bra berättat och underhållande. Uppvuxen i kollektiv, ett barn av Tältprojektet, vänsterrörelsens turné på 70-talet, som skapade intresse för teater.

Första tv-serien ”Glappet” om två flickor på väg att bli kvinnor. Tidigt upptäckt av Ingmar Bergman och rollen i ”Saraband”. Hon uppskattar tiden hos Bergman, hur han tog tag i hennes inre, men…

– Så skulle jag inte vilja jobba i dag, säger hon tydligt.

I dag styr hon mycket själv. Ett talboksprojekt, där hon läst in över hundra böcker i serien ”Sagan om isfolket”. Kriminalserien ”Heder” där hon är medproducent och spelar en av fyra kvinnliga advokater.

Julia har också en andlig sida, vilket de övriga stjärnorna får ta del av. Då utbryter fnitterfest på slottet. 

Det flummiga är svårt att kombinera med det politiska engagemanget. 

Kanske är det där hon hämtar styrkan, den som lyser så klart i hela programmet.