Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

David Lagercrantz skruvar åt dramatiken

David Lagercrantz fängslar de andra stjärnorna när han berättar om misslyckanden och succéer.

Till frukost den plågsamma uppväxten, till lunch kampen för att bli skribent och vid middagen den stora succén.

David Lagercrantz liv i tre akter, perfekt berättad.

Och över alltihop vilar fader Olofs mörka skugga.

Tredje dagen hos ”Stjärnorna på slottet” tillhör David Lagercrantz, författare med privilegierad uppväxt i intellektuell överklassfamilj. De övriga stjärnorna vet inte riktigt vad de ska vänta sig och komikern Per Andersson är i förväg lite orolig för den här dagen, om han ska hänga med i resonemangen.

Men stjärnorna blir omedelbart fängslade. Det är som en grekisk tragedi eller ett drama av Shakespeare. Här finns alla ingredienser.

Och David Lagercrantz är en lysande berättare, skruvar åt dramatiken och lättar upp med komiska poänger.

Grynet Molvig är mest fascinerad och efter frukost är hon orolig för fortsättningen, om det ska bli ännu mörkare. Då har hon fått höra om uppväxten, ångest och depression, försöken att bli godkänd av fadern, som avskydde medelmåttor.

Många minns fortfarande Olof Lagercrantz, som var Dagens Nyheters chefredaktör, deltog flitigt i debatten och ofta förekom i radio och tv. Han hade vass stämma, skarpslipade repliker och överlägsen utstrålning. 

David Lagercrantz ger sin bild av Olof – han kallar honom inte för pappa – och imiterar träffsäkert sättet att tala här och där.  Till och med på dödsbädden sa Olof ”Inget vad du skriver skriver du på allvar”.

David Lagercrantz imiterar också Zlatan Ibrahimovic. Då pågår lunchen på slottet, berättelsen ljusnar och det blir lustfyllt när han berättar om sina hundra timmar med Zlatan för boken, som säljer i en halv miljon exemplar. 

Och så får han i största hemlighet erbjudandet att skriva fortsättningen på ”Millennium”-trilogin. Det blir debatt, han kallas gravplundrare, boken släpps över hela världen, blir en succé, han åker på en intensiv intervjuturné.

Sista kvarten har stjärngänget på slottet blivit en fanklubb, de jublar åt Davids succé och att han hyllas på New York Times kultursidor.

Grynet Molvig lutar sig bakåt, tittar upp mot himlen och säger:

– Hörde du det, Olof!

Lagercrantz insikt efter programmet