Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Därför måste SVT göra om ”På spåret” – trots succén

Foto: SVT
Foto: BO HAKANSSON, BILDUPPDRAGET / BILDUPPDRAGET, TEL 031-226050
Foto: BO HAKANSSON, BILDUPPDRAGET / BILDUPPDRAGET, TEL 031-226050
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON GT/EXPRESSEN

”På spåret” görs om.  

Är detta nödvändigt eller är det bara klåfingrigt?

Jag hoppas SVT tar det varsamt.

Vreden från 2,5 miljoner tittare är inget att leka med.

Final på fredag.  Därefter börjar renoveringen av ”På spåret”.  Augustifamiljen spelar för sista gången, det är klart. 

Vad som händer för övrigt är ännu osäkert, men det ryktas om att även annat försvinner, att en del förändras.

Det är modigt att göra om ”På spåret”. Mellan 2,3 och 2,5 miljoner tittar varje vecka. 

Enorma siffror i dagens tv-värld när publiken är så splittrad. ”På spåret” har ökat de senaste åren och är Sveriges näst största underhållning. Bara ”Melodifestivalen” har fler tittare.

”På spåret”-tittarna är engagerade, har synpunkter, är kritiska till frågorna och om någon deltagare gissar alltför rätt, så uppstår glidande misstankar om att kändisarna kanske får hjälp i smyg.

”På spåret”-tittarna kommer att protestera

”På spåret”-tittarna kommer att protestera så det gäller för SVT att tänka sig för.

Varför gör SVT om en serie som går – ja, som tåget. Jo, man vill genomföra en ansiktslyftning innan publiken börjar tröttna. ”Så ska det låta” möblerades om helt efter tio säsonger, bytte programledare och pianister, och har därefter gjorts om igen.

Det har gått tio år sedan Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg försvann och Kristian Luuk och Fredrik Lindström tog över. Jag var tveksam till Luuk, som då tillhörde den coola ironiska generationen, lite för sval för fredagsnöje med värme.

 

 

uuk & Lindström var också försiktiga i starten. Nedtonade tassade de i gång sin första säsong och det mesta fick vara som förr. Sedan dess har det skett små förändringar. 

Signaturen gjordes om. Ett tydligare seriesystem, med tre grupper och slutspel, lanserades. Och Luuk envisades med nya momentet ”Listan” – som väl försvinner nu. 

Luuk & Lindström är kvar. Men vad händer med själva frågesporten?  

Ska man göra kvalomgångar? Med lättare frågor, där nya deltagare får värma upp? 

Musik i ”På spårets” framtid

Det är ingen hemlighet att det är svårt att få nya lag att ställa upp. Många tillfrågas men vågar inte. Det är därför man i år övertalat så många tidigare lag att komma tillbaka. Bara tre av nio lag har varit färska.

”På spåret”-redaktionen börjar renovera nästa vecka. Nästa omgång är nära. ”På spåret” brukar spelas in tidigt på hösten. Då utan Augustifamiljen. 

Husbandet har varje vecka spelat låtar från olika tidsepoker och genrer. Inga vanliga trötta covers, utan ambitiösa nytolkningar, som ofta varit uppskattade. Nästa säsong blir det något annat. Men det utlovas även i fortsättningen levande musik.