"Bauta" Foto: SVT"Bauta" Foto: SVT
"Bauta" Foto: SVT
"Släng dig i brunnen" Foto: SVT"Släng dig i brunnen" Foto: SVT
"Släng dig i brunnen" Foto: SVT
Anders Björkman

Dagens tv-komik bryter ingen ny mark

Publicerad

”Bauta” är drift med det politiskt korrekta i SVTplay.

”Manick” är fysisk komik i TV6.

Ståuppkomiken i nygamla ”Släng dig i brunnen” är bara gammal.

 

Humor i tv har alltid varit svårt. Ofta är den stora publiken delad, för och emot. Är någon gång publiken enig, då är den emot.

Komiker som bryter ny mark, tar upp kontroversiella ämnen, de får räkna med en publik som inte förstår någonting och har en lång uppförsbacke.

Dagens tv-komik bryter ingen ny mark. Möjligen bryter komikerna nacken i sina misslyckade försök.

”Bauta”, en serie i SVTplay, är påkostad. Alla sketcher är inspelade med proffsig teknik. Det ser ut som riktig tv-film.

Humorgruppens ägnar sig åt att driva med alla som i dag är ängsliga för att inte vara politiskt korrekta. De tar upp ämnen som feminism, homosexuella, utvecklingsstörda, kortväxta, tiggare…  

Problemet är att de själva är lite ängsliga – och sannolikt övervakade eftersom de ändå tassar omkring på SVT-mark.

De har i alla fall en idé med sin satir.

En kvart med ”Släng dig i brunnen” sent i SVT varje fredag innehåller klipp med nya unga komiker. De visar att det inte hänt mycket sedan ”Släng dig i brunnen” började sändas för 25 år sedan. 

De flesta står där och pratar om samma saker. Hur det är i privatlivet plus några sexskämt.

Nästan alla är otränade, omogna och en smula sävliga i sin stil. De borde få öva några år på mindre utsatta scener. 

”Manick” är pubertets-tv i TV6, den enkelspåriga pojkkanalen. Två personer testar prylar och uppfinner nya användningsområden.  Den ene är Nisse Hallberg, som denna vecka inte är rolig i ”Släng dig i brunnen”, den andra heter Simone Giertz, som påminner om en talang.

De smutsar ner, trillar omkull, ställer till det och skrattar själva förtjust.

Är Nisse & Simone möjligen ersättare för TV6:s förbrukade huskomiker Erik & Mackan? 

De två som SVT av obegriplig anledning i år har hyrt in för lördagsnöje och barn-tv.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag