Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Burt Reynolds var en av Hollywoods hetaste

Burt Reynolds. Foto: SHOWTIME
Burt Reynolds. Foto: SHOWTIME
Burt Reynolds. Foto: OKÄND
Foto: JACK PLUNKETT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEVE MEDDLE/ITV/REX / STEVE MEDDLE/ITV/REX/IBL REX FEATURES
Foto: FOTO FRÅN TV4. / TV4
1 / 7

Burt Reynolds var en av Hollywoods hetaste på 70- och 80-talen.

Ingen kritikerfavorit precis, men biopubliken älskade honom.

Han var också den förste nakne utvikningspojken.

Magasinet Cosmopolitan hade i början av 70-talet ett mittuppslag med Burt Reynolds. Bilden var lätt ironisk där han låg med sin muskulösa kropp på en björnfäll endast iklädd ett brett leende och en tunn cigarr i mungipan.

Det var en tid då herrtidningar varje vecka vek ut nakna damer, så Reynolds-bilden blev mycket uppmärksammad och trycktes precis runt hela jorden. Det gjorde honom känd efter alla småroller i tv-serier och någon italiensk västern, där han spelade indian. 

Reynolds bakgrund var irländsk, engelsk och dessutom var han en fjärdedels cherokee-indian, något han aldrig hemlighöll. Han gick i skola i Florida, spelade football, var på väg att bli proffs, men skadade knät och satsade på teater på 60-talet.  

1972, samtidigt som han var naken i Cosmopolitan, gjorde han rollen i vildmarksthrillern "Den sista färden". Filmen var stark, Reynolds var perfekt i rollen och han fick respekt för sitt skådespeleri.

Han blev populär filmhjälte, mest i actionkomedier för han hade känsla för komiska repliker. Och han var i fysisk trim för actionscener. Det var "Kör hårt McKlusky", "McCoy – fräck som fan", "Benknäckargänget", "Oh vilket sjöslag" och så vidare.

1977 kom bilåkarfilmen "Nu blåser vi snuten", en actionkomedi i hundra knutar genom USA. Burt körde och smilade, bredvid satt Sally Field, som han då hade ett förhållande med. "Smokey and the Bandit", som var originaltiteln, blev en världssuccé, Reynolds blev rik, förhållandet med Sally varade i fem år, men han fastnade i bilåkandet.

Där kom "Nu blåser vi snuten igen" och "Nu blåser vi snuten 3" och däremellan "Mitt i plåten",  "Sköna juveler", "Undan för äss". En relationskomedi mot Goldie Hawn, "Tjejen som ville gifta sig", en sorts musikal, "Det bästa lilla horhuset i Texas" mot Dolly Parton, men mest action.

Två herrar var riktigt heta på bio efter 70-talet: Burt Reynolds och Clint Eastwood. De parades ihop i snutfilmen "Heat" – men de tog ut varandra och filmen blev ingen succé.  Eastwood gick vidare, blev regissör, vann priser och fick god kritik, Reynolds seglade obekymrat vidare på sin charm och sitt lätta komedispel.

På 90-talet fick han framgång med en dramakomediserie för tv, "Evening shade", där han spelade tränare för fotbollslaget i en småstad. Den stämde med hans egen bakgrund och var inte så dum

Det blev över 100 filmer, en del riktigt usla och när han sista tiden var sjuk, så var rollerna gästspel. Han behövde pengarna efter att yvigt liv, dåliga affärer och dyr skilsmässa. 

1997 kom "Boogie nights", som handlade om porrindustrin. Regissören Paul Thomas Anderson hade valt just Reynolds för rollen som den lätt åldrade porrfilmsregissören. 

Alla visste att Reynolds de senaste 20 åren haft toupé, både på film och privat, men den här rollen spelade han utan löshår. 

Det gav honom en Osca-nominering för bästa biroll och en Golden Globe. Den var han värd.