Bo Holmström. Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLABBo Holmström. Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB
Bo Holmström. Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB
Anders Björkman

Bo Holmström hade något som fick oss tittare att lyssna

Publicerad

– Lägg ut. Lägg ut. LÄGG!… UT!

En av de mest minnesvärda replikerna någonsin i svensk tv.

Bo Holmström var en av den svenska televisionens första riktiga direktreportrar. När svensk tv sände i svartvitt då stod han med mikrofonen i hand och levererade sina rapporter. 

Eftersom detta var på 60-talet då tv-tekniken hade sina begränsningar så rapporterade han ofta direkt.

Den erfarenheten var viktig och det var detta han hade i botten hela sin karriär. När han satt i studion och intervjuade makthavare, var programledare tidig morgon i ”Gomorron Sverige” eller debattledare sena kvällen ”Kvällsöppet”, rapporterade från den svenska valrörelsen eller befann sig i krigszoner utomlands. 

Fredrik Belfrage och Bo Holmström ledde "Gomorron Sverige"

Bo Holmström var alltid på plats och han hade något i rösten, i sättet att prata, som fick oss tittare att lyssna. 

Det hördes att det var något viktigt och det hördes ännu tydligare när det verkligen var dramatiskt.

Han hade ett enkelt och tydligt språk, han krånglade aldrig till det, han ville att alla skulle förstå. Och även när det var som mest kaotiskt, så hade han ordning på ord och meningar.

Bo Holmström hade en mycket lång karriär, över 50 år som mångsidig reporter. Han var korrespondent i Rom, Paris, Madrid, London, New York och skickades ofta ut i till krishärdar. 

Bo Holmström rapporterar från Norrmalmstorgsdramat 1973.Foto: SVT

 

Men det är förstås två händelser i 70-talets SVT, som de tittare som var med förknippar med Bo Holmström.

Norrmalmstorgsdramat 1973. Bankrånare tog gisslan på en bank vid Norrmalmstorg i Stockholm och dramat pågick i nästan en vecka. Bo Holmström var med hela tiden – i alla fall kändes det så – och hukade bakom en polisbil.

Västtyska ambassaden 1975. Terrorister ockuperade ambassaden i Stockholm och krävde att västtyska myndigheter skulle släppa kamrater som satt fängslade.

Bo Holmström var på plats utanför ambassadbyggnaden när bomben exploderade bakom hans rygg. Tittarna såg att han ryckte till, duckade, men reste sig direkt, ville ut i sändning och ropade till tekniken:

– Lägg ut. Lägg ut…

Och sedan med en viss irritation i rösten:

– LÄGG… UT!

Bo Holmström och Anna Hedenmo.Foto: SVT

Efter 40 år tröttnade Bo Holmström på SVT, kände sig inte riktigt uppskattad och gick över till TV4 2001. Där rapporterade han en tidig morgon att utrikesminister Anna Lindh hade avlidit efter en knivattack. Även då var han först.

Bo Holmström fick Stora journalistpriset och Kristallens hederspris och hans memoarer hade förstås titeln ”Lägg ut”.

 

De orden kommer att upprepas många gånger denna dag och är inget dåligt eftermäle för en veteranreporter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag