”Kvällen är din” sändes i SVT 1983. Kända svenskar fick bestämma innehåll i ett stort nöjesprogram. Ingen minns de andra, men Björn Vinbergs ”Kvällen är din” minns många än.
Han bjöd på hela 1900-talets revyunderhållning och bara han kunde få alla att ställa upp. Det var Kar de Mumma från Folkanrevyerna, Gösta Bernard, Casinorevyn, Povel Ramel, Knäppupp, Hasse Alfredson & Tage Danielsson, Magnus Härenstam & Brasse Brännström. Och bland gubbarna placerade han en perfekt primadonna – Lill Lindfors.
Programidén var enkel – men svår för alla måste vara med på det. Revystjärnorna skulle göra varandras klassiska nummer.
Björn tog själv kontakt med var och en och alla sa ja. Och när de tyckte att tv hade för kort repetitionstid, då fixade Björn Expressens representationsvåning och en flygel hissades upp.
Kalle Lind skriver i förordet till sin bok ”Snedtänkt” att han var en grabb, som var helt fascinerad när han såg ”Kvällen är din” och att det blev avstamp för hans karriär som nöjesnostalgiker.
Det var rätt typiskt för Björn Vinberg att ha goda idéer och klara av att genomföra dem. Och det är en bild av vilken god kontakt han hade med de största i nöjesbranschen. Ändå var han en tydlig kritiker och krönikör och han stod alltid rak mot försök till påverkan. Det var något man fick lära sig som ung journalist.
Björn Vinberg var reporter på Expressen i Malmö på 50-talet och blev Expressens nöjeschef 1966 – efter Alf Montán, en annan tung Expressen-profil. Nöjesavdelningen var stor och hade kända medarbetare: Åke Cato, Stig Nahlbom, Peter Himmelstrand, Cello, Kid Severin och många fler. Imponerande för en ung Björkman som fick ett vikariat.
Senare kom det ytterligare två unga journalister, Cecilia Hagen och Mats Olsson. Alla togs om hand av Björn, som vägledde och fostrade med vänlig hand. När Olsson flyttade från Malmö till Stockholm, då hjälpte Björn till att snygga till hans lägenhet i förorten.
Fortfarande medverkar vi alla tre i Expressen trots att vi nått pensionsåldern.
Björn Vinberg gjorde så mycket mer. Han lanserade författaren Ed McBain i Sverige, han var med bildade Cirkusakademin 1973, där hans son Johan fortfarande sitter i ledningen, och Piratensällskapet 1982. Han skrev små böcker, nyttiga och roliga.
Han var London-korrespondent på 80-talet och det var en fröjd att åka dit eftersom Björn alltid fixat biljetter till nya musikaler. Han var redaktör för Expressens resebilaga under några år och skapade lustfyllda reportage.
Men framför allt var han skribent, skrev krönikor, som ofta var roliga, och alltid hade det där lätta anslaget, som få klarar.
Min favorit är när Göteborgs-tv hade en serie uppmärksammade program om att Sverige hade uppstått i Västergötland. Uppsalas professorer protesterade ilsket och det var en hätsk debatt om platsen. Var stod Svea Rikes vagga?
Expressen skickade Björn Vinberg till Västergötland där han försökte räkna ut exakt var platsen låg. Och Björn fastslog muntert att Svea Rikes vagga, den stod i Vara. Bakom mejeriet.
Björn har varit min mentor i 50 år på Expressen. Även när han blev äldre så hörde han av sig, kommenterade vad jag skrivit eller tipsade om något jag borde skriva om.
Sista gången vi sågs var vid en lunch på restaurang KB och eftersom han hörde dåligt, så hade jag fixat ett sidorum. Där åt vi isterband med stuvad potatis, Mats Olsson, Björn Vinberg och jag. Björn skrattade mycket.
Journalisten Björn Vinberg har avlidit några veckor efter sin 90-årsdag 2 mars. Han sörjs närmast av sönerna Johan och Olle med familj.