Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Björn Kjellman och Josefin Nilsson – ett perfekt filmpar

I ”Stjärnorna på slottet” berättar skådespelaren Björn Kjellman om relationen med, och den stora saknaden efter Josefin Nilsson, som gick bort 2016.
Björn Kjellman och Josefin Nilsson i ”Adam & Eva”, Foto: SVT

Motvilligt berättar Björn Kjellman om sig själv. 

Det blir inga tårar, men är mycket underhållande.

Och med stor värme minns han vännen Josefin Nilsson. 

Skådespelaren Björn Kjellman är känd, men ändå okänd. Han har aldrig vikt ut sitt privatliv, inte berättat ”allt”. Redan i inledningen till sin dag på slottet, så säger han:

– Jag tycker detta är läskigt.

Jaha, tänker jag, ännu en stjärna, som ska pricka av premiärer och priser. 

Helt fel. Kjellman är tvärt om. Han har alltid varit blyg och osäker, tycker det är pinsamt att tala om sig själv. Och det känns inte som falsk blygsamhet.

Kjellman är en god berättare, ger bilder och imiterar personer och dialekter. Där finns dramatik här och där, men han kramar inte ut känslorna. Inga tårar, många skratt.

Det är barndomen, tidigt teaterintresse, yngst på scenskolan och en förbluffande karriär på scen, i tv och på film. Inte illa för en som varit blyg och osäker.

Efteråt minns jag många delar av Kjellmans berättelse. Det är som han iscensatt sina historier, det blir filmiskt.

Som vid frukost där han får visa upp sitt otroliga minne för Eurovision-låtar, melodi, text, årtal, placering. Roligast är Dragomir Mrsics reaktion. 

När Kjellman sjunger Jugoslaviens bidrag för 30-40 år sedan, det som kom elva – på serbokratiska – då bryter Mrsic samman:

– …och bra uttal också. Han är en häxa.

Kjellman berättar med lust om flera roller i kvinnokläder, både på film och på scen. Efter all denna övning kunde han lära sina egna döttrar att gå i högklackat.

Och när blyge och osäkre Björn, efter filmsuccén ”Adam och Eva”, var på listan över mest sexiga och för första gången i sitt liv ansågs cool, då suckade han över att behöva förändra den bilden med  huvudrollen i Julkalendern – som Pelle Svanslös.

”Adam & Eva”, ja, det går förstås inte att undvika den romantiska komedin mot Josefin Nilsson. De var ett perfekt filmpar.

Nu talar han om henne nedtonat, uttrycker sig väl, men med värme och ömhet.

– Så sorgligt att hon inte finns – och så onödigt.