Anders Björkman

Björkman: Nyårs-tv har udda traditioner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En 50-årig sketch, backhoppning och riddarromantik från 80-talet.

Nyårs-tv har en del udda traditioner.

Nyårsafton på Skansen är förstås största traditionen. Loa Falkman har tagit över den ålderdomliga dikten, som ska ropas ut "i bistra vinternatten" till 1,2 miljoner tittare.

Lika stor publik har en elva minuter lång kortfilm, en 50 år gammal tv-sketch, där originalet skrevs för nästan 100 år sedan.

"Grevinnan och betjänten" (nyårsafton, SVT1, 19.45), som visades i svensk tv första gången 1969 och gått stadigt på nyårsafton sedan 1976, verkar outslitlig. Den packade betjänten snubblar i en rad länder just denna kväll.

Trots att sketchen är på engelska, skådespelarna är engelska och den är skriven i Storbritannien, så har den aldrig visats i engelsk tv.

Nyårskonsert från Wien (nyårsdagen, SVT1, 11.15) sänds direkt i ett 40-tal länder och är Wienerfilharmonikernas nyårshälsning till Europa. Musik av märket Strauss och nummer och ritualer som måste vara med. Förr sände SVT bara andra halvlek, men numera visas hela.

Nyårsbackhoppning från Garmisch Partenkirchen (SVT1, 13.50) började sändas 1959 och Sven Plex Petersson kommenterade de första 40 åren. SVT slutade 2006 men sedan 2012 är det hoppning igen - trots att svenskar saknas i eliten.

TV4 visar årets höjdpunkter i "Agnetas nyårskarameller" (se här intill). Och så bidrar TV3 till nyårstraditionerna med filmen "Ivanhoe" (nyårsdagen, TV3, 16.05). Detta långsamma brittiska riddarskrammel från 1982 sändes förr i SVT, men sedan 2003 är "Ivanhoe" TV3-underhållning. Förra året tittade 379 000.

HÄR ÄR ÅRETS NYÅRS-TV

TISDAG 30 DECEMBER

Osympatiske Bäckström

Förra årets kriminalserie "En pilgrims död" efter en Leif GW Persson-roman blev en tittarsuccé. Då rörde sig handlingen runt Palme-mordet. I nya GW-serien i tre delar, "Den fjärde mannen", finns också en verklig händelse - attentatet mot Västtyska ambassaden. Här återkommer också skådespelarna i huvudrollerna: Rolf Lassgård som Lars Martin Johansson, kallad LM, nu utnämnd till Säpo-chef. Helena af Sandeberg som kriminalpolisen Eriksson. Och Claes Malmberg som den osympatiske snuten Bäckström. Från förra serien dyker flera skådespelare upp igen: Kjell Bergqvist, Johannes Brost, Jacob Eriksson. Del 2 och 3 sänds 1 och 3 januari.

Humor i Lund

I augusti varje år hålls "Lunds humorfestival", som numera kallar sig Lund comedy festival eftersom man också har en och annan internationell komiker. Men mest är det svenska komiker, praktiskt taget de flesta kända namn, som uppträder under flera dagar. TV4 har spelat in lite av varje och riktigt vad som kommer med i programmet, det vet man inte riktigt än, men det blir komiker av alla typer, alla åldrar och alla sorters humor.

NYÅRSAFTON 31 DECEMBER

Loa firar på Skansen

"Ring klocka, ring". Operasångaren Loa Falkman är ny på Skansen, när klockan slår tolv på nyårsafton. Han har tagit över uppdraget efter Jan Malmsjö och ska minuterna före tolvslaget läsa Alfred Tennysons klassiska dikt "Nyårsklockan", den som börjar "Ring klocka, ring", På plats på Skansen finns en stor publik och vid tv-apparaterna väntar över en miljon.

Som vanligt blir det också mycket sång och musik timmen före tolvslaget och på Sollidens scen uppträder bland andra Charlotte Perrelli, Johnel, Görgen Antonsson, Linnea Henriksson och Nyårskören under ledning av Gustaf Sjökvist.

Nyårsnöje med Oldsberg

Ingvar Oldsberg leder även underhållningen i TV4 på nyårsafton. På scenen i "Bingolottos nyårskväll" står Sven-Bertil Taube, Caroline af Ugglas och A-base. I soffan sitter Jörgen Mörnbäck, Gunhild Carling, Anders Ekborg och Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren. Och under två timmar direkt från Göteborg hinner Oldsberg med att distribuera massor av vinster.

NYÅRSDAGEN 1 JANUARI

Agnetas komiska klipp

Vimmelparty i TV4-huset med gäster, som under året har medverkat i kanalen. Agneta Sjödin leder som vanligt "Agnetas nyårskarameller" där hon ser tillbaka på TV4-året, låter gästerna minnas och visar klipp. En del roliga, en del pinsamma.

I vimlet finns programledarna Renée Nyberg och Kristin Kaspersen. Där finns fotbollsexperten Olof Lundh och politiske experten Marcus Oscarsson. Och där finns också ett gäng vinnare, bland andra Amir Kheirmand, som vann "Sveriges mästerkock", Benjamin Wahlgren, som tog hem "Let's dance" och Lisa Ajax, som för bara ett par veckor sedan vann "Idol".

August som bordellmamma

"Call girl" är den svenska filmen om den så kallade bordellaffären på 70-talet. Samhällets toppar köpte unga flickor av "bordellmamman", spelad av Pernilla August. Filmen väckte stor uppmärksamhet när den kom 2012 och drog på sig protester för en scen där statsministern köper sex av småflickor. Just den scenen klipptes senare bort.

FREDAG 2 JANUARI

Vinnarlaget är redan klart

Politikern och biskopen går sin andra match i “På spåret". Partiledaren Gudrun Schyman och pensionerade ärkebiskopen K G Hammar möter radiorösten Martina Thun och professorn Ulf Danielsson, som hade årets lägsta poäng i sin första match. Bästa laget i grupp 2, Jason Diakité och Lina Thomasgård, är redan klart för semifinal. Här gäller det andraplatsen i gruppen och Schyman-Hammar är favoriter.

Scocco på scen igen

Mauro Scocco, sångare, låtskrivare, är sista gäst hos Niklas Strömstedt i "Tack för musiken". Scocco skriver fortfarande låtar men han har slutat att uppträda inför publik, det var 25 år sedan sist. Sedan gör han ett undantag och ställer sig på scenen med Strömstedt och bandet för några av sina bäst låtar, bland annats klassiken "Sarah" i en modern version. Han återförenas också i ett nummer med gamla Ratata-kompisen Johan Ekelund.

LÖRDAG 3 JANUARI

Rikard Wolffs hemlighet

I premiären av "Stjärnorna på slottet" var det Helena Bergströms dag och andra lördagen är det dags för hennes kollega från succéfilmen "Änglagård", Rikard Wolff. Han berättar om relationer, avslöjar en hemlighet och minns när aids kom till Sverige. Och så låter han de andra stjärnorna uppträda inför publik, helt oförbredda.

Musikfest i London

Royal Albert Hall i London är fullsatt för årets stora musikaliska festföreställning, "Last night of the Proms". I år är det bland annat musikalmusik, melodier ur "Teaterbåten" och "Mary Poppins". Och så förstås dånande allsång, när alla klämmer i med "Land of hope and glory" och "God save the Queen". BBC symphony orchestra dirigeras av Sakari Oramo, som annars är chefsdirigent för Stockholmsfilharmonikerna. Men här har han skrudat sig med en brittiska flaggan-väst under fracken.

SÖNDAG 4 JANUARI

Ny pianist i Så ska det låta

Kalle Moraeus drar igång tolv söndagar med musikaliska tv-leken "Så ska det låta", där 24 kändislag drabbar samman. Vid ena pianot sitter som vanligt Marika Willstedt, men vid det andra är det en ny pianist. Karin Westberg är dock mycket rutinerad musiker, har spelat i olika tv-program, körat bakom kända artister och jobbat som barpianist i 15 år, bland annat på Grand Hotel i Stockholm. I premiären är Karin Westerberg lagledare för två “Så ska det låta"-veteraner: Linda Bengtzing och Magnus Carlsson. Marika Willstedt har hand om komikerlaget, Thomas Petersson och Annika Andersson.

Owe Thörnqvist i Uppsala

Veteranartisten Owe Thörnqvist, 85, strövar omkring i barndomsstaden Uppsala och berättar vad som inspirerade till de tidiga låtarnas kluriga textrader. Samtidigt visas klipp ur hans långa karriär. I det här artistporträttet, signerat Owe Eriksson, medverkar även scenkamraten Lill Lindfors, skolkamraten Anders Wall och litteraturdocenten Göran Hägg.

TRETTONDAGSAFTON 5 januari

För 50 år sedan

På Hötorget i Stockholm drabbar polis samman med ungdomsgruppen som kallas mods. Den 1 oktober börjar mellanöl säljas i vanliga livsmedelsaffärer. I Stockholm rasar en tunnel, två män blir instängda 43 meter ner och tv direktsänder räddningsarbetet. Hep Stars ligger på tio-i-topp med låten "Cadillac". USA:s krig i Vietnam trappas upp. Och så kommer gruppen Rolling Stones till Sverige för första gången. Allt händer för precis 50 år sedan och är därför med i dokumentären "Året var 1965".

Edvin Adolphsons sista roll

Edvin Adolphson avslutade sin långa karriär med en paradroll i dramaserien "Markurells i Wadköping" efter Hjalmar Bergmans roman. Serien blev en enormsuccé på 60-talet och har visats flera gånger i SVT. Adolphson spelar den bullrande värdshusvärden Markurell och Eva Dahlbeck hans hustru i en rollista laddad med den tidens kända skådespelarnamn. I rollen som sonen Johan, han som ska ta studenten, fick Ulf Brunnberg sitt genombrott.

TRETTONDAGEN 6 januari

Kungafamiljen växer

De blir fler och fler i den svenska kungafamiljen. I somras gick kung och drottning, barn och barnbarn på promenad på Öland. Detta finns med i det traditionella reportaget "Året med kungafamiljen". Prinsessan Madeleine och Chris O´Neill talar om framtidsplaner och prins Carl Philip och Sofia, som gifter sig i juni, berättar om förlovningen och hur det var att träffa svärföräldrarna första gången. Det blir förstås bilder från olika officiella uppdrag under året och så leker de två småprinsessorna, kusinerna Leonore och Estelle, med varandra.

Gardells succéshow

"Mitt enda liv" med Jonas Gardell på Maximteatern i Stockholm blev en publiksuccé och en riktig långkörare. På scenen Jonas Gardell med sina monologer omgiven av musiker, sångare och dansare. Hela showens glädjebudskap gick ut på att man bara har ett liv, som det gäller att ta vara på. SVT har spelat in scenshowen.