Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Björkman: "Det blir bara en besvikelse"

Var beredda på att bli besvikna.
Det mesta kommer att kännas väldigt långsamt. Och väldigt gammalt.

Tv har utvecklats och minnet förskönas med åren. Det som var så bra då, det är inte alls bra i dag.

Där finns förstås korn, det finns kul klipp, scener som fortfarande håller, men hela program, det kommer inte många att orka igenom.

En klassisk dramaserie som "Hemsöborna" i svartvitt – den tar tid på sig att berätta sin historia. En modern såpa som "Rederiet" är kanske är lite lättare och första avsnittet med Persbrandt kan vara kul en stund. Men alla 318 avsnitten?

 

Underhållning som "Jacobs stege" kan det finnas inslag i, men mest för att det visar gamla artister i roliga frisyrer. Och klassiker som "Hylands hörna", det är svårt att hålla sig vaken till.

"Melodifestivalen 1974", då Abba vann med Waterloo, det är en skrattfest utan like, men mycket blir hånskratt. Det finns inget som blir gammalt så fort som Melodifestivalen.

Den som hade ett favoritprogram som barn ska nog inte titta igen. Det blir bara en besvikelse.

 

Men jag tycker inte det är fel av SVT med "Öppet arkiv". Tittarna har redan betalt för det genom licenspengar och när det nu finns tekniska möjligheter, så kan det gott läggas ut.

Och det är ju vår gemensamma kulturhistoria – även om mycket är knappast går att se.

Men det kommer också att ta tid att fylla på "Öppet arkiv". Alla program måste ju först granskas ur olika synvinklar, framför allt juridiska.

Kanske kan den som har tid och ork att sitta och bläddra hitta guldkorn. Fem minuter här och 30 sekunder där. Men det får ske med tålamodet hos en arkeolog.

Och som sagt – räkna med att bli besviken.