Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Barbro fick en sagolik karriär

Barbro Svensson blev 80 år.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Lill-Babs som Annie Oakley i musikalen ”Annie get your gun”. Foto: CHRISTER KINDAHL/KB/TT / BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Hon växte upp under enkla förhållanden i Hälsingland, flickan som gillade att sjunga.

Hon blev Sveriges populäraste artist och fick en sagolik karriär.

Den är lite som en saga, historien om Lill-Babs.

Men man ska inte glömma kvinnan bakom succén, den hårt arbetande Barbro Svensson.

Alla svenskar känner till Lill-Babs, alla har hört henne eller om henne, sett henne i tv eller läst om henne. Under 1900-talet var hon Sveriges mest omskrivna person, ständigt på veckotidningarnas förstasidor, ofta på löpsedlarna.

Hennes privatliv var mycket känt, inte minst för att hon själv var öppen om det. Kunde inte ljuga, ville inte verka högfärdig, så alla kunde läsa om  succéer och kriser, framgång och motgång, barn och män och allt annat.

När det gick bra så strålade hon och kramade alla, när det var krisartat, så suckade hon, rätade på ryggen och åkte ut och jobbade.

Hela livet stod hon på scenen, slog på utstrålningen, delade med sig av gott humör, hur ledsen hon än var. Så gör en professionell entertainer.

 

LÄS MER: Lill-Babs är död – blev 80 år 

 

Från unga år jobbade hon hårt, ambitiöst och flitigt. Hon försörjde sin familj, tre generationer.

I 65 år stod hon på scenen. 

Det är en lång tid i nöjesbranschen, där många artister bara gör en skiva, håller ett år, kanske bara en sommar.

65 år – och hon hade bokningar framåt.

Barbro Margareta Svensson föddes den 9 mars 1938. I Järvsö, Hälsingland. I mormors kökssoffa.

Mamma hette Brita, pappa hette Ragnar och efter Barbro kom fyra syskon.

Debuterade som 15-åring

Barbro var bara 15 när hon sjöng på Wiwex i Sundsvall och fick vara med i radioprogrammet "Morgonkvisten".

Wiwex-direkören tipsade en kompis i Stockholm  om att lyssna på flickan som sjöng "Min vän Spiken" i radio klockan sju. Samma kväll fick Barbro samtal från Stockholm  

Det var orkesterledaren Simon Brehm som erbjöd henne att provsjunga.

Just där startade karriären.

Barbro blev vokalist i orkestern och  fick en  "artistpappa". Simon Brehm såg till att 15-åringen inte hade för djupa urringningar och för höga klackar, inte var ute med fel personer. Och när han hörde en gammal bekant kalla Barbro för "Lillbabsan", då blev det Lill-Babs.

Lill-Babs sjöng i orkestern, spelade in sin första skiva – och blev med barn. Där kunde karriären varit över. Året var 1954 och ogifta tonårsmödrar var en skam. Dessutom gick ryktet att Simon Brehm var far till barnet.

Men det var fel. Fadern var en ungdomsförälskelse i Järvsö och när dottern  Monica var född reste Lill-Babs tillbaka till Stockholm och fortsatte att jobba. Mamma Brita tog hand om Monica.

Lill-Babs blev populär, turnerade som en galning i folkparkerna, byggde sin publik och gick i Simon Brehms skola.

1959 dök en ny man upp i hennes liv: Klas-Göran. 

Stikkan Andersson hade skrivit låten, Lill-Babs sjöng den på dialekt och "Är du kär i mig ännu, Klas-Göran" blev en storsäljare.

Simon Brehm skötte pengarna, köpte henne en bil och ett hus. Mamma Brita, som skilt sig, flyttade till Stockholm med sina barn och Lill-Babs dotter Monica.

Lill-Babs började få framgångar i Västtyskland, skivor, tysk tv, och en fästman, Peter Krauss, tysk schlagerhjälte. 

Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Kärleken med Lasse Berghagen

Men i Stockholm träffade hon en lång kille med gitarr. Han var sju år yngre och låg i lumpen. Lill-Babs gifte sig med Lasse Berghagen 1965, åkte på bröllopsresa till Kanarieöarna och fick dottern Malin.

Plötsligt avled Simon Brehm, bara 45 år gammal. En chock för Lill-Babs, "artistpappan" var borta, tryggheten också.  

Men hon kom igen – som Lill-Babs alltid har gjort. 

På revyteatern Chat Noir i Oslo dansade hon av scenen, skadade benet och fick behandling av fysioterpeuten Kjell Kaspersen, i Norge känd fotbollsmålvakt. Det blev hennes andre man och far till dottern Kristin.

Lill-Babs var inte hemmafrutypen, äktenskapet tog slut och när Lill-Babs återvände till scenen, var hon i ekonomisk kris. Hon jobbade ännu hårdare för att betala alla skulder.

1974 fick hon huvudrollen i Sveriges första arenashow. Vilda västern-musikalen "Annie get your gun" sattes upp på Scandinavium i Göteborg med hästar och cirkusartister och Hollwyood-svensken Bo Svensson. Bra recensioner för Lill-Babs, 100 000 i publiken på tolv föreställningar.

Det var nästa steg i karriären. Lill-Babs körde nu egna shower på krog i storstäderna och på turné under sommaren. Hon hade varit i Las Vegas och fått idéer och hon ville bjuda på riktig show med många klädbyten och dans.

Lars Forssell, poeten och akademiledamoten, väckte uppmärksamhet när han hyllade Lill-Babs. Det slutade med att han skrev en krogshow åt Lill-Babs där hon fick visa nya sidor. Lysande kritik och turné i flera år.

Där var hon inne i 80-talet, hade tre döttrar, var etablerad artist och Sveriges populäraste, alla kategorier. Hennes 50-årskalas på showkrogen Börsen i Stockholm med 650 kända gäster sändes i tv. 

Jo, det stämmer. Lill-Babs 50-årsdag sändes direkt i SVT på bästa sändningstid. 

Det säger en del om hennes popularitet. Och många har funderat över hur hon kunde få en sådan succé, bli så älskad av publiken.

Svaret var väl att bakom glamouren, bakom den glittande scenpersonligheten, så fanns Barbro Svensson, som jobbade sju dagar i veckan för att försörja familjen.

Lill-Babs var show och sång, Barbro var en vanlig människa, publiken förlät henne misstagen och gladdes åt hennes framgångar. 

Och så var Lill-Babs snäll. 

Snäll är det vanligaste ordet som i alla år sagts om Lill-Babs.

Hade oändligt tålamod med sina fans

Alltför snäll ibland, eftersom hon ständigt ställt upp. Oändligt tålmodig med sina fans som hon kramade och pratade med. Omtyckt av journalister för att hon svarade, pratade, tog sig tid. 

In på 2000-talet seglade hon vidare på den publikkontakt hon själv skapat. Och hon medverkade i alla tänkbara tv-program. "Allsång på Skansen", "Stjärnorna på slottet", "Så mycket bättre", det är bara att pricka av på listan....

Jo, det var ett tv-program till, som alla som såg det minns och som alla andra har hört talas om. Lasse Holmqvists "Här är ditt liv" med Lill-Babs som huvudperson annandag jul 1983.

I finalen marscherade det in en lång rad sjungande herrar i frack. Det var männen i hennes liv, inte alla, men tillräckligt många, och alla tre papporna till hennes döttrar var med.

Var det roligt eller var det pinsamt? Hon var kanske inte så förtjust, men hon spelade med, höll masken, kramade och skrattade.

Och hon visade vilken professionell person hon var.