Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

"Bandet och jag" är mycket påkostat och pinsamt billigt

Erik Haag, Kakan Hermansson, Lotta Lundgren och Olof Wretling.Foto: SVT.
Erik Haag, Lotta Lundgren, Kakan Hermansson Olof Wretling i "Bandet och jag" på SVT.Foto: SVT.
Kakan Hermansson, Erik Haag, Lotta Lundgren och Olof Wretling.Foto: SVT.
Kakan Hermansson, Erik Haag, Olof Wretling och Lotta Lundgren.Foto: SVT.

Gnällige gossegubben Erik Haag som frontfigur i världens sämsta band.

"Bandet och jag" är mycket påkostat och pinsamt billigt.

Från början var det ett fräscht grepp med "Historieätarna". Erik Haag och Lotta Lundgren i regi av Karin af Klintberg åt sig igenom olika århundraden. Kul idé och beröm. 

Men de kom igen. Och igen. Det började bli upprepning. I "Bye bye Sverige", den senaste serien, som man trodde var den sista, minns jag med fasa Erik Haag som barnslig Karl-Oskar. 

Då hade Kakan Hermansson och Olof Wretling anslutit och nu är alla fyra med i bedrövliga "Bandet och jag". 

Vad var tanken? För SVT måste väl haft en tanke, när de gav klartecken till fyra dyrbara söndagstimmar? 

1970–1990 var en omvälvande tid. Sverige blev, som det hette då, vänstervridet för att sedan vridas tillbaka åt höger. Romantisk revolution avlöstes av neonfärgad kapitalism.

En spännande tid, som de flesta svenskar i dag har egna minnen av. Som det finns massor av bilder från. Och som man nu, med ett lagomperspektiv, kan analysera och förklara.

Vad har det blivit? Jo, man berättar om Abba-liknande gruppen L.E.K.O, som bildas i proggen, vinner Melodifestivalen, skiter i kampen, blir världsberömda och stenrika. 

Detta blir en lervälling där amatörer klafsar omkring, en kladdig mix av studentspex och barnkalas. Man orkar inte se. 

Som om inte detta vore nog. De fyra bandmedlemmarna träffas igen efter många år och pratar minnen i tv-programmet "Popstjärnorna på slottet". Åhhh, fyyyndigt, va?.

Haag och Lundgren har skrivit manus på slitna schabloner. Alla fyra har säkert skrattat gott, när de fått styra ut sig i olika tiders kläder för att spela sketcher som de inte klarar av.

Som tidigare har af Klintberg petat in några experter här och där. Ja, några är de inte. Det är massor, komiskt många av alla arter, och de hoppar in och ut som pausfåglar. Nästan alla säger förnuftiga saker – väldigt kort. 

Med något färre experter och mer arkivbilder, röster, filmer, musik, hade detta blivit intressant utan att bli tråkigt. De fyra amatörerna kunde haft roliga peruker och uppträtt på dagis.

"Bandet och jag", fyra söndagar i rad (SVT1, 21.00).

 Härmed utfärdas en varning:

 Erik Haag är lös och han har hela tramslådan med sig.