Anders Björkman

Äntligen, de borde försvunnit för länge sedan

Publicerad

Äntligen.

Hallåorna försvinner ur TV4 och det är det enda man kan säga.

Äntligen. De borde försvunnit för länge sedan.

Programpresentatör kallar de sig numera, men de är fortfarande lika hopplöst omoderna. TV4 har klamrat sig fast vid denna företeelse, som i dag inte har någon funktion.

De trodde förr att hallåor skapar någon sorts trivsel i rutan, men numera vet tv-bolagen att detta inte stämmer. 

Och att ha anställda pausfåglar, det är sannerligen inte ekonomiskt försvarbart i ett modernt medieföretag. 

Dessutom gissar jag att TV4 vill använda de där 30 sekunderna för reklam eller information om egna program. 

Andra kanaler har inga hallåor. I internationella tv-världen finns inga programpresentatörer. SVT tog bort dem ur bild för fem-sex år sedan, men har en röst emellan program när det behövs – fast oftast är inte heller det nödvändigt. 

Det var när SVT spolade sina hallåor som TV4 poängterade att de minsann skulle ha sina kvar och visa att de var myskanalen. Nu har även TV4 klart för sig att hallåor i bild inte tillför något.

Dessutom har de flesta av TV4:s hallåor inte varit lämpliga för jobbet.

Framför allt de manliga hallåorna, som har känt sig tvingade att spela upp sin egen tunna text och gjort sina 45 sekunder riktigt plågsamma.

Ännu värre har det varit vid direktsändningar som "Let's dance", där herr-hallåor varit på plats och hojtat repeterade frågor till studiopubliken i tron att de höjt stämningen.

Oftast har de varit i vägen för både tittarna och programmen, ibland till och med för sig själva.

Jag har inget emot dessa människor och jag hoppas de kan få andra jobb i TV4:s många kanaler. Men jag är tacksam över att jag slipper se dem.

Så släpp pausfåglarna fria, det är snart vår.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag