Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

ANDERS BJÖRKMAN: Var är Petra Medes nominering?

Måns Zelmerlöw är nominerad till årets bästa manliga programledare, men Petra Mede fick vara utan nominering.
Foto: Michael Campanella / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Var är ”Springfloden” och var är ”30 grader i februari”?

Och var är Petra Mede?

Största överraskningen: bara kvinnor nominerade som sport-tv-profil – det har aldrig hänt förut.

Tv-drama och kvinnlig skådespelare är tunga klasser i år. Juryn har haft svårt att välja eftersom det ska fördelas lite rättvist. Och för en gångs skull har andra kanaler än SVT drama som platsar.

Jag tycker att ”Springfloden” och ”30 grader i februari” båda var bättre än fyrans ”Modus” och framför allt treans ”Black widows”. Men med ”Gåsmamman” tog Kanal 5 för första gången en välförtjänt drama-nominering vid sidan av ”Bron” och ”Det mest förbjudna”.

”Springfloden” får kompensation genom att Kjell Bergqvists uteliggare är nominerad och för ”30 grader i februari” finns udda kärleksparet Kjell Wilhelmsen och thailändaren Djuangjai Hirunsri i var sin klass.


LÄS MER: Här är alla nominerade till Kristallen


Kvinnliga skådespelare är en tuff samling, där utmärkta Djuangjai Hirunsri tampas med Cilla Thorell i ”Det mest förbjudna”, Alexandra Rapaport i ”Gåsmamman” och Maria Kulle, som mycket glädjande uppmärksammats för sin trumpna tant i ”Frökens Frimans krig”.

I underhållning finns förstås SVT:s sändning av ”Eurovision song contest” och Måns Zelmerlöw har av bara farten kommit med som manlig programledare. Men ingen plats någonstans för tungviktaren Petra Mede.

I humor-klassen känns inget nytt, barn-tv är bara SVT, och så hoppas jag att Linda Lindorff och ”Bonde söker fru” äntligen får dokusåpapriset.


I fyra klasser röstar tittarna och där kan det gå lite hursomhelst. Bästa program är inte mycket att hetsa upp sig för, men ”Gympaläraren” i alla fall som något nytt.

Kvinnlig programledare vinner nog veteranen Tilde de Paula Eby, som för första gången är med. Manlig programledare blir väl som vanligt David Hellenius. Men jag undrar hur tristnissarna i nedslitna ”Lyxfällan” råkat slinka in.

Sportprofilen blir kul, när tittarna ska rösta mellan fyra starka kvinnor. Johanna Ojala i ”Vinterstudion”, fotbollens Anna Brolin, mångsidiga Frida Nordstrand i bland annat formel 1, och bollsporternas Karin Frick.

Jag röstar på alla fyra.