Anders Björkman

Anders Björkman: Socialism, buddhism och Lill-Babs tårar kommer att fylla slottet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dramatik. Trassliga privatliv, triangeldramer och en del komiska inslag. Det tror Expressens Anders Björkman att årets "Stjärnorna på slottet" kan bestå av.
Foto: Izabelle Nordfjell

Vem fäller mest tårar, vem lockar fram skratt och vem berättar den mest gripande historien ur sitt liv?

En sak vet man: Lill-Babs tårar fyller slottet.

Sjunde upplagan av "Stjärnorna på slottet" är ett välblandat gäng och det är 28 år mellan yngst och äldst. Det dröjer till jul innan Sveriges största dokusåpa visas, men man kan ju alltid spekulera i vad de kommer att prata om.

Barbro Svensson, 74, är inte bara det svenska nöjes-livets grand old lady, utan också nöjesbranschens mesta morsa. Inte bara åt tre döttrar, utan åt alla hon jobbat med. De har fått omtanke, en kram och en klapp på kinden.

Lill-Babs kommer att bli tårögd över egna minnen och gråta över andras. Lill-Babs tårar kommer att fylla Bäckaskog slott.

R obert Gustafsson, 47, har gett sin publik oändligt många komiska figurer, som bidragit till att komikern och skådespelaren blivit förmögen och ännu rikare på sin skicklighet med aktier.

Allt är inte skratt eller ångest för uteblivna skratt. Undrar om han inte berättar om sin hjärtsjuke bror som dog ung.

C laes Malmberg, 51, är skådespelare, musikalartist och komiker med kobrareplik. Kanske pratar han om sin struliga ungdom eller om sin pappa, operasångaren, som han aldrig hade kontakt med.

Räkna också med både socialism och buddhism.

P hilip Zandén, 58, skådespelare och regissör, är mindre känd än sin syster Jessica Zandén. Han är i dag mest verksam inom teatern.

Önskar han berättar om äktenskapet med danska filmregissören Susanne Bier, det som slutade i ett triangeldrama värt en teaterpjäs.

E wa Fröling, 60, är Dramatenaktris, tillhörde Stall Bergman och gjorde på film sin mest minnesvärda roll i "Fanny och Alexander".

Hennes privatliv har varit trassligt, hon har drabbats av kollaps.

Fröling har ett omständligt sätt att uttrycka sig, vecklar in sig och gör utvikningar. Men SVT har ju tid på sig till jul att klippa ihop något begripligt.