Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Anders Björkman: Det blev en värdig vinnare

Anton Hysén gjorde blixtrande skojig show, Morgan Alling fyllde sitt nummer med känslor.

Det var de två bästa dansarna som möttes i finalen och det blev en värdig vinnare.

Jubileumsfinalen var ovanlig med fyra par, som fick dansa tre danser i ett. Inte så lätt för det hackar gärna till när slowfoxen blir samba.

Magnus Samuelsson, som varit drabbad av skador, skärpte till sig och dansade stiligt med lilla Annika Sjöö. Hon är bara en kvarts Samuelsson, men styr ändå jätten.

Arja Saijonmaa satsade på publikfriande dödslyft och danspartnern Tobias Karlsson inte bara lyfte, han dängde den 70-åriga damen rakt i domarbordet. Vad gör man inte för tittarröster.

Sigrid Bernson har hela tiden gjort svår koreografi för sin skicklige kavaljer Anton Hysén, men triodansen missade han lite, slirade i slowfox, kom igen i samba.

Morgan Alling var säker i slowfox, men ställde till det när han slet kjolen av sin partner Helena Fransson. Kjolen landade under deras fötter och en bit cha-cha snubblade runt på tyget.

Shownummer i freestyle och Sigrid Bernson hade satsat på att visa upp alla steg Anton någonsin lärt sig. Det var ett fläktande partynummer, spänst, energi, lekfullhet. Så skickligt att Tony Irving bjöd in Anton nästa år som dansare.

Morgans nummer var annorlunda och skildrade hans egen resa i livet, från utsatthet till trygghet. Helena Fransson hade gjort koreografi som visade mycket känslor och det kunde svämmat över, blivit smetigt.

Men paret höll balansen, både i fötterna och i känslorna, publiken blev gripen, Morgans fru grät.

Hos juryn var finalisterna exakt lika, tre nior, tre tior. Men tittarna valde det sprättiga shownumret som sprutade glädje och Anton Hysén blev den förste att vinna två gånger. Morgan Alling fick bli tvåa, ett bättre än förra gången.

"Let´s dance 10 år" har inte matchat en vanlig omgång. Alla har från början varit bättre dansare, men det har inte hänt så mycket, inga överraskningar, ingen utveckling.

Och superfusion, alltså tre danser i ett, är svårt, men för tittarna blir det ett tristare dansnummer.