Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

Alltför många ledtrådar förvandlas till idiotskämt

Jonatan Unge och Cecilia Düringer vann till slut matchen efter en mardrömsstart.
Irena Pozar och Patrik Arve förlorade i programmet.

Båda lagen spårade ur samtidigt.

Jag har aldrig sett en svagare inledning i ”På spåret”.

Men så nåddes också botten i krystade ledtrådar.

Ena laget ryckte bort sig i trött desperation. Andra laget gav upp och fick 2 poäng av misstag.

När det handlar om svenska resmål verkar ”På spåret” oroliga för att det ska bli för lätt. Det är då alltför många ledtrådar förvandlas till idiotskämt som inte ens är ordvitsar. Kristian Luuk verkade lite skamsen när han efter första hopplösa resan erkände att det varit för svåra ledtrådar.

Det blev en match mellan två slirande lag, som i alla fall var lite underhållande.

I ena laget: Cecilia Düringer, historielärare och P3-röst, var kvällens enda debutant. Komikern Jonatan Unge har varit med förr, men hade då mamma med sig.

I andra laget: Irena Pozar, krönikör Expressen, och Patrik Arve, musiker. Laget deltog förra året utan att imponera. Nu var de tillbaka för att få revansch. Men redan före start meddelade Arve att han inte var så bra på Sveriges geografi. 

Båda lagen inledde i någon sorts panik. De hörde ledtrådar, men noterade dem inte. Nybörjaren Cecilia Düringer var rätt hela vägen, fick fram kunskaper, men glömde vad hon sagt.

Första resan: Alingsås, Västergötland. Båda började i Belgrad, Unge tog en tur till England innan han ryckte på Göteborg, utan att veta varför. Då var Pozar & Arve i Västerås. När det inte stämde gav hon upp och lät honom säga Alingsås, som han inte trodde låg där. 

Men det gjorde det.

Andra resan: Kampala, Uganda. Där gick det mycket bättre. Düringer & Unge slog till på åtta, Arve som verkar kunna fler afrikanska städer än svenska, landade på sex.

Tredje resan: Brighton, Storbritannien. Namnet Walldoff skickade lagen mot Tyskland, men det var Sven-Olof Walldoff, som i Napoleon-dräkt dirigerade orkestern när Abba vann i just Brighton.

I Närmast vinner, momentet där man på blindkarta ska pricka in en plats, visade Arve åter kunskapsbristen och placerade Malung i Värmland. 

När debutanten Düringer fått ordning på tankarna, så var det hon som plockade poäng på kunskapsfrågorna och låg bakom lagets seger med siffrorna 33–24. 

Hyggliga siffror för Düringer & Unge, som säkert kommer att gå vidare. För Pozar & Arve har nog tåget gått.

Luuks protest i ”På spåret” efter Lindströms ord