Anders Björkman

”Allsång på Skansen” har förändrats – Lotta imponerade

Lotta Engberg imponerade när hon stod vid flygeln och sjöng ”Underbart är kort” för sin döde vän och mentor.
Foto: FREDRIK JONASSON / STELLA PICTURES/FREDRIK JONASSON FREDRIK JONASSON
Lotta Engberg imponerade när hon stod vid flygeln och sjöng ”Unerbart är kort” för sin döde vän och mentor.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Casper Janebrink och Agneta Sjödin leder ”Bingolotto”.
Foto: Bingolotto
Tilde de Paula sänder sin talkshow från Djurgården i Stockholm.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Engberg.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES/JOHAN VALKONEN JOHAN VALKONEN

”Underbart är kort, alldeles för kort” sjöng Lotta Engberg till sin döde vän.

Sanna Nielsen var på lekhumör i veckans färgstarkaste skjorta.

Tilde de Paula Eby bjöd på en Janne Andersson-chock och Agneta Sjödin vågade dra över tiden.

Fyra profilerade tv-kvinnor leder var sin direktsänd underhållning utomhus varje vecka. Hur de lyckas, det rapporteras i den här spalten. Vem har glänst, vem har slirat?

Lotta Engberg imponerade, när hon inledde ”Lotta på Liseberg” med en hyllning till Curt-Eric Holmquist, som gick bort förra veckan. Han var vän, mentor och tidigare kapellmästare.

Lotta sjöng Povel Ramels smeksamma ”Underbart är kort” och pratade sedan känslosamt, men kontrollerat, om mannen som en gång skapade ”Lotta på Liseberg”.

Regnet strilade över den inplastade publiken, som bara stack fram näsorna. Men Lotta gav sig ut på planen framför scenen och blev blöt i håret, publiken tände till och gungade med i ”Rosa på bal”. 

Finalen blev en raket, när Kikki Danielsson rev igenom sina schlagerhits och publiken sjöng och dansade till ”Miss Decibel”, ”Bra vibrationer” och ”Dag efter dag”.

”Allsång på Skansen” har förändrats under sommaren. Inga finstämde melodier med krångliga texter, utan bara enkla låtar som alla kan. ”Blommig falukorv”, ”Leva livet”, ”Snabbköpskassörskan” och några till.

Sanna Nielsen i sin färgstarka skjorta lekte och skämtade, drev upp tempot och bjöd på överraskningsgäster. Eftersom Mello-vinnaren Tusse var gäst, så hoppade det in ett gäng schlagerartister. Det var som en deltävling.

Tilde de Paula Eby sänder fredagarnas pratshow ”Tilde” från Djurgården i Stockholm. Gästen Janne Andersson, fotbollens förbundskapten, chockade övriga gäster med att han inte gillar musik.

Han fick stå till svars för denna åsikt. HUR kan han inte gilla musik?

Jo, Janne, som aldrig köpt en skiva, gillar tystnad.

Agneta Sjödin har det stressigt i ”Bingolottos sommarkväll”. Hjul att snurra, lådor att öppna, rena farsen ibland.

Men Agneta Sjödin vågade låta tiden gå, när hon i sista samtalet fick en äldre herre med hörselproblem. Hon bad honom sänka tv:n, som dånade på högsta volym. Snart förstod alla att mannen behövde tv-ljudet för att höra Agneta.

Eftersom det var viss fördröjning, så tog inslaget programtid. Men Agneta var tålmodig och vänlig och lät mannen välja siffror i Färgfemman.

Det är också en konst att ibland vara lugn och låta saker ta sin tid – även i bingostressen. Och se där, mannen vann en bil.

”Underbart är kort, alldeles för kort”.