Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Alla ville se Jerry innan han slutade

Jerry Williams blev 75 år. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

– Man måste få lira.

Jerrys ord när han fick frågan om om att lägga av.

Jerry Williams hade en enorm karriär.  Det var tidigt 60-tal när Sven-Erik Fernström slutade som “rörpulare” och blev sångaren Jerry Williams i rockgruppen The Violents. De var bra för sin tid, fick vara förband på Beatles Sverigesturné.

Jerry Williams alla förebilder fanns i amerikansk rockmusik. Det var “Chucken” och “Rickard” (Chuck Berry, Little Richard) och det var förstås Elvis. Han älskade den musiken och han gjorde den till sin som få andra svenskar. Och han fortsatte att sjunga låtarna genom åren, vad han än sysslade med.

För Jerry Williams utvecklades till en mångsidig artist, gjorde krogshower, spelade på teatrar, medverkade till och med i musikalen “Cats”, som rock´n´roll-katt förstås. Och det blev skivor, sammanlagt ett 30-tal album och drivor av singlar.

När den gamle rockern blev äldre, då blev han också folkkär. En bred publik älskade honom och ville höra den kraftfulla magnifika rösten och se det vibrerande högerbenet.

Det blev Svensktoppen, det blev “Allsång på Skansen” och det blev turnéer Sverige runt på somrarna. Jerry har lirat i varenda folkpark som detta land har haft. Och förr i tiden ibland bara på ett lastbilsflak.

Han hade en unik publikkontakt. Även när han pratade. Han var en lysande berättare, kunde dra historier från sin långa karriär och hade ett eget, mycket färgstarkt språk.

Sista stora showen. Det var  “Jerry – the farewell show”, en storslagen show som berättade om “förr i tiden” och var laddad med alla hitsen. En succé som bara pågick och pågick. Sålde ut Cirkus i Stockholm i evigheter, gick på turné landet runt, och återvände till Cirkus för nytt varv.

Alla ville se Jerry innan han slutade.

Men inte slutade Jerry Williams. När han efter ett par år hade pustat ut, när han gjort några extra pass på gymmet, så stod han där igen.  

Inte lika storslagen show, men på en scen med bra musiker och en publik nära, Han hukade lite, lät högerbenet darra och släppte loss rösten.

Det var då, när folk frågade om han inte nyligen hade lagt av, som Jerry rycket på axlarna, och sa:

– Man måste få lira....