Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Ahrne, Ankan & Håret är nästan ett lag

Marianne Ahrne, författare och filmregissör, och Anders ”Ankan” Johansson, komiker och skådespelare, har helt olika utstrålning men fungerar alldeles utmärkt ihop.
Foto: SVT
Motståndarlaget Dilan Apak och Moa Lundqvist, två unga radioröster från P3:s satir ”Tankesmedjan”, hade tunn debut förra veckan, men nu tolkade de ledtrådar rätt och skapade spänning ända in i sista musikfrågan.
Foto: SVT

Snabba ryck, djärva gissningar och håret på ända.

Ahrne & Ankan var tillbaka och gjorde matchen levande och rolig.

Tröga tankar och försiktiga funderingar har hittills präglat årets matcher i ”På spåret”. Ingen har riktigt vågat. Men nu blixtrade det till.

Marianne Ahrne, författare och filmregissör, och Anders ”Ankan” Johansson, komiker och skådespelare, har helt olika utstrålning men fungerar alldeles utmärkt ihop. Ahrne använder skickligt sina språkkunskaper i smarta gissningar.

Ja, de är nästan ett tremannalag, Ahrne, Ankan & Håret. Den livliga frisyren som sitter på ”Ankan” Johanssons huvud är ständigt med i matchen.

Motståndarlaget Dilan Apak och Moa Lundqvist, två unga radioröster från P3:s satir ”Tankesmedjan”, hade tunn debut förra veckan, men nu tolkade de ledtrådar rätt och skapade spänning ända in i sista musikfrågan.

Första resan Montevideo, Uruguay, och där var båda lagen direkt på rätt spår. ”Ankan” ryckte på åtta, lite en chansning, men kom fram just före Dilan & Moa.

Andra resan Vänersborg. Som alltid vid svenska resmål är ledtrådarna i starten extra skruvade. Birger Sjöberg-citatet ”Spaniens månsken” fick Dilan att virra omkring i Barcelona innan Moa fick henne på rätt spår. 

Tredje resan till Lausanne, Schweiz. ”Ankan” fällde över frisyren och ryckte på åtta utan att fråga Ahrne. Dilan & Moa var tätt efter.

Och eftersom Dilan & Moa, precis som förra veckan, prickade in Frida Kahlo i ”Vem där?”-frågan, så var matchen jämn. 

En delfråga i Lausanne handlade om ostar. Dilan & Moa smakade och prickade in alla tre. Motståndarna hade det svårt. Ahrne gillar inte ost och Ankan stoppade munnen full så alla smakade samma.

Efter lika i sista musikfrågan tog Ahrne & Ankan hem en knapp seger, 30-29. Förlorarna var bättre än i premiären men som väntat blev det tågbiljett hem.

Kunskapen i musikfrågorna brukar imponera i ”På spåret”, men den här säsongen har det varit många nollor. Nu var det dubbelnolla på första och två ettor på andra.

Franska trion med sångaren och pianisten Matti Ollikainen var underhållande mellan resorna i roliga superkorta snuttar av barnsliga julvisor.