Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Adam Alsing var ett riktigt proffs

Expressens tv-krönikör Anders Björkman minns Adam Alsing.
Adam Alsing har gått bort i sviterna av covid-19. Han blev 51 år gammal.
Foto: SARA STRANDLUND

Lika självklar i både radio och tv. 

Samma yrkesman i realityserier, i lekfull morgonradio och som programledare för stora galor.

Adam Alsing var ett riktigt proffs.

Bara 51 år. Men listan över vad han gjort är förbluffande lång och mångsidig. Han har medverkat i praktiskt taget alla radio- och tv-bolag, vandrat mellan olika medier och passat in över allt.

Han var en naturbegåvning redan när han gick ut gymnasiet och började jobba på Radio Värmland. Sedan fortsatte han 1990 till nystartade TV4, där han representerade ungdomen och körde över 100 avsnitt av dejtingserien ”Tur i kärlek” tillsammans med Agneta Sjödin.

Nästa steg var TV3 och pratshowen ”Adam”, där han var alldeles utmärkt. Men det här var på 90-talet när alla kanaler skulle ha sin egen Letterman och konkurrensen var svår.

Han ledde ”Big brother” i Kanal 5 i sex år i början av 2000-talet och det klarade han med glimt i ögat och ett snett leende, när det blev alltför mycket såpadramatik inne i huset.

I fem år i TV4 gjorde han ”Sveriges värsta bilförare” där han också hade lagom distans till de usla förarnas irrfärder.

Han visade också ett kraftfullt grepp och en yrkesskicklighet som skapade lugn när andra var nervösa i stora direktsända evenemang som ”Fotbollsgalan” och ”Grammisgalan”. 

Adam Alsing var också en stark profil i olika kommersiella kanalers morgonradio. Mellan 2004 och 2011 satt han tidiga morgnar i Mix Megapols ”Äntligen morgon” där han utvecklade ett lustfyllt samspel med Gry Forssell, som fick trötta lyssnare på gott humör. Det var avslappnat vardagssnack, som verkar så enkelt, men är så svårt att göra. Gry och Adam var ett imponerande radiopar.

Senast har Kanal 5-tittarna sett ”Arga snickaren”, som Alsing tog över och gav ny nerv. Och samtidigt höll han nu på med inspelningen av ”Top Gear”. 

Adam Alsing älskade brittiska ”Top Gear” och hade sett alla avsnitt, som är väldigt många. Tillsammans med speedwayföraren Tony Rickardsson och underhållaren Marko ”Markoolio” Lehtosalo skulle han äntligen få göra en svensk version i Kanal 5 av detta skruvade och humoristiska motormagasin, där man misshandlar allehanda fordon.

Adam Alsing hade ett brett kunnande och en imponerade allmänbildning. Det vet alla som lyssnat på NRJ:s morgonradio och inslaget ”Vinn Adams pengar”. Lyssnare har fått tävla mot Alsing i direktsändning och det har inte varit lätta frågor.

Han var bara 51 år, men hans karriär spänner över mer än 30 år. Han hade den där naturliga rösten för radio och tv, han gjorde sig aldrig till, han var alltid närvarande och han pratade så lyssnare och tittare kunde hänga med.

Adam Alsing var ett riktigt proffs.

Agneta Sjödin minns vännen och kollegan Adam Alsing.