Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronér polisanmäld – ska ha sexutnyttjat praktikant

SVT:s programledarstjärna Lasse Kronér anklagades 2012 för att ha utsatt en kvinnlig "Doobidoo"-medarbetare på ett sätt som gjorde att hon tog väldigt illa åt sig.
Foto: SVT
Enligt Kronér själv handlade det om en flört som gått över styr.
Foto: SVT

Lasse Kronér polisanmäldes i går kväll av en tidigare praktikant på Sveriges Television.

Den kvinnliga medarbetaren arbetade med Lasse Kronérs program ”Doobidoo”. 

Polisen rubricerar anmälan som ”sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning”.

SVT bekräftar att Kronér fick en formell varning 2013 – och på lördagsmorgonen meddelar man att polisanmälan leder till åtgärder:

– Vi kommer under dagen gå tillbaka till händelsen och se om vi på något sätt borde ha agerat annorlunda, säger HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.

Polisen har bett om att få praktikantens mobiltelefon för att ta del av flera hundra sms från den populära programledaren Lasse Kronér, erfar Expressen.

Textmeddelandena från SVT-stjärnan ska återskapas som eventuell bevisning, nu när det finns en polisanmälan om att han agerat påstått brottsligt mot en yngre praktikant på public service-bolaget.

I ett skriftligt uttalande, förmedlat av SVT, meddelar Kronér att han vill be kvinnan om ursäkt i offentlighetens ljus.

Till Expressen säger han:

– Jag har gått över en gräns och det ber jag naturligtvis om ursäkt för, och kan även be om ursäkt offentligt för.

Båda ursäkterna lämnades innan polisanmälan mot honom blev känd.

 Ex-praktikanten, som i dag är 28 år, sa i går kväll till Expressen:

 – Jag vill att alla ska veta den sanna bilden om den här personen.


LÄS ÄVEN: Martin Timell bryter tystnaden 


Lasse Kronér har fått en varning

I går kväll berättade SVT att programledaren Lasse Kronér fått en formell varning, och Göteborgspolisen meddelade att kvinnan polisanmält honom för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Göteborgspolisen ska, enligt kvinnan, nu vara redo att återskapa hundratals sms mellan de två där många handlar om att han vill ha sex.

Den kvinnliga medarbetaren arbetade med Lasse Kronérs program "Doobidoo". Hon har anmält programledaren för sexuellt utnyttjade av person i beroendeställning.

Sms:en är från 2013 när hon arbetade med Kronér.  

– Lasse missbrukade fullkomligt att han hade mitt privata nummer, säger hon.

– Det var frågor om han skulle skicka bilder på sig själv naken och om vi skulle ligga? Det hade inget med jobbet att göra.

Kvinnan slog larm och Kronér kallades till chefsmöte. Själv säger han i dag att han trodde att det var för att diskutera ett nytt kontrakt, och säger att han blev chockad när cheferna konfronterade honom med anklagelser om sexuella trakasserier.

– När jag satte mig och de sa de orden så tänkte jag "va?!" Jag förstod uppriktigt sagt ingenting, säger Kronér och tillägger:


LÄS ÄVEN: Anklagade SVT-chefen lämnar – säger upp sig 


– Men om någon känner sig trängd så måste jag ta ansvar för det och flytta mig lite.

Om sms:en säger han:

– En missförstod och tog i lite för mycket, vilket var jag. Den andra tyckte att det var obehagligt, vilket var hon, säger Kronér.

Lasse Kronér är chockad över polisanmälan 

Den tidigare SVT-praktikanten berättar att hon mådde väldigt dåligt över de sexuella anspelningarna. Och när hon larmade SVT, kallades hon omedelbart till ett möte med cheferna och programledaren.

– Vi satt där med Lasse och han sa att allt var på skämt.  Den här människan har en sån otrolig manipulativ förmåga så jag satt bara där som en liten skräckslagen praktikant som kände att jag ville dö.


LÄS ÄVEN: TV4:s vd: "Vi borde ha agerat tidigare" 


Mötet slutade med att Kronér fick en formell varning och han bad om ursäkt. Kronér menar i dag att han levt i tron att saken var utagerad. 

Tvärtom kom han att se dem som ett par.

– Efter detta så jobbade vi vidare tillsammans i sex månader. När vi sedan träffades något år senare så blev vi tillsammans och hade ett förhållande i över ett år, säger han.

Enligt 28-åringen var relationen vänskaplig, men blev stundvis av destruktiv sexuell karaktär. Hon understryker också att hon under delvis samma period var sambo med en annan man och menar bestämt att hon inte ingick i en parrelation med Lasse Kronér.

"Jag tycker att alla har rätt att veta vem han är"

Lasse Kronér menar att kvinnans beskrivning inte stämmer, och säger att han är "chockad" över polisanmälan. Från början var programledaren villig att be om ursäkt. Men efter polisanmälan menar han att han är oskyldig till trakasserianklagelserna.

– Jag får inte ihop det. Jag vet ju hur facit är. Jag är helt 100 procent säker på vad jag har gjort och inte gjort. Och nu blir någon anklagad som är totalt oskyldig i detta.

Kvinnan däremot vill polisanmäla för att hon under relationens gång kände sig tvingad till saker hon inte ville vara med om.  

– Jag tycker att alla har rätt att veta vem han egentligen är.


LÄS ÄVEN: #Metoo – läs flera kvinnors berättelser om övergrepp och trakasserier 


SVT bekräftar att Kronér fick en formell varning för fem år sedan. Enligt HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala gjordes en grundlig utredning – som landade i att programledarens beteende ansågs vara oacceptabelt.

– Vi agerade på en specifik händelse där kvinnan upplevde att hon hade blivit illa behandlad, och det var tillräckligt för att två chefer skulle kalla Lasse till samtal, säger hon.

På lördagsmorgonen har SVT lämnat nya besked:

– Den nya informationen om polisanmälan som nådde oss i morse via Expressen tar vi på största allvar, säger Sabina Rasiwala.

Mediebolaget väntar fortfarande på officiell information om ärendet, men kommer redan i detta skede att vidta åtgärder.

– Vi kommer under dagen gå tillbaka till händelsen och se om vi på något sätt borde ha agerat annorlunda, säger Rasiwala.


Lasse Kronérs uttalande i sin helhet

För några år sedan hände det en situation som jag uppenbarligen missuppfattade. 


Den ledde till att jag hade samtal med mina chefer och sedan även tre-partssamtal med personen i fråga och det slutade med att vi i samförstånd pratade igenom det grundligt och jag bad om ursäkt för att jag missuppfattat situationen. 


Ett år senare inledde vi två ett förhållande som varade under typ ett år. Och finns det saker under den tiden av vårt förhållande eller efter som den personen är missnöjd med så får hon ju självklart kontakta mig.


Men eftersom vi levt tillsammans så länge och rett ut detta både inom SVT och gemensamt oss emellan så trodde jag att detta var klargjort för längesedan. 


Detta beteende stämmer ju så klart inte in med min kvinnosyn, jag har haft 

långa samtal med mina döttrar om hur bra jag tycker rörelsen är genom att 

belysa kvinnoförtrycket i samhället. Och att nu vara del av den på fel sida gör att jag återigen gärna ber henne om ursäkt även i offentlighetens ljus. 


Fotnot: Lasse Kronérs uttalande skickades till Expressen innan det blev känt att kvinnan polisanmäler honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.