Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagas för rasism – nu backar Almenäs

Hör programledaren berättar om sitt hälsobekymmer
Lovisa Sandström och Jessica Almenäs har gjort flera böcker tillsammans.
Jesssica Almenäs ber nu om ursäkt. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Almenäs: ”Det är något jag inte tycker är okej vare sig det händer i Husby, på Kungsholmen, i Borås eller Luleå”Foto: YLWA YNGVESSON

Flera podcastlyssnare har rasat mot Jessica Almenäs ord i ”Träningspodden” och menar att de är rasistiska.  

Nu ber Jessica Almenäs och träningsprofilen Lovisa Sandström om ursäkt och klipper bort orden som har upprört. 

”GIVETVIS är vi inte rasister och GIVETVIS går vi inte omkring och känner ett glödande hat mot andra människor eller andra stadsdelar (som en del har velat påstå)”, skriver de på träningspoddens Instagram. 

Jessica Almenäs, 44, har hamnat mitt i en kritikstorm efter ett avsnitt av ”Träningspodden”. 

Efter att Almenäs hade varit på en basketmatch i höstas i Stockholmsförorten Husby berättade hon i podcasten för träningsprofilen Lovisa Sandström att hon tyckte att det kändes otryggt i Husby. Hon sa också att motståndarlaget var uppkäftigt på planen, att de tjafsade med domaren och skrek ”hora flera gånger”. 

Händelsen anmäldes också till Svenska Basketförbundet. 

Efter samtalet har kritik väckts mot podcasten och lyssnare menar att orden är rasistiska. 

”Verkligen inte vår avsikt”

Nu ber Jessica Almenäs och Lovisa Sandström om ursäkt på Träningspoddens Instagram – till alla de som har känt sig kränkta eller arga efter orden. 

”Det var verkligen inte vår avsikt. GIVETVIS är vi inte rasister och GIVETVIS går vi inte omkring och känner ett glödande hat mot andra människor eller andra stadsdelar (som en del har velat påstå), skriver de och fortsätter: 

”Tvärtom har vi hjärtan som klappar varmt för medmänsklighet, öppenhet och tolerans, vilket vi är övertygade om att de som i vanliga fall brukar lyssna på podden är mycket väl medvetna om”. 

 ”Humor är ju som bekant svårt”

Almenäs och Sandström skriver att de hade en skämtsam diskussion om matchen. 

”Vi inser att vår skämtsamma diskussion om matchen (med vad vi trodde var med en tydlig dos av självironi) landade lite fel och att den har missförståtts rejält av vissa”. 

Därför har de nu valt att klippa bort orden om matchen ur avsnittet. 

”Men humor är ju som bekant svårt. Ibland blir det mindre lyckat, som i det här fallet, och vi har därför valt att ta bort segmentet om basketmatchen från det aktuella avsnittet”, skriver de på Instagram. 

När Expressen når Jessica Almernäs utvecklar hon i ett sms: 

”I övrigt tycker jag det har tappats lite fokus på att det i grund och botten handlar om osportsligt uppträdande, opassande språkbruk och bristande respekt för både domare och motståndare i en basketmatch mot Järva”.

Hon fortsätter: 

”En händelse som vi i vårt lag har anmält till Svenska Basketförbundet (gjordes direkt efter matchen)”. Det är något jag inte tycker är okej vare sig det händer i Husby, på Kungsholmen, i Borås eller Luleå”.

https://www.instagram.com/p/B5ukypGnxTg/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.