Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Big brother”-profilernas egna ord om rasismen

Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar
Kim Kamal kastades ut ur ”Big brother” efter att ha uttalat sig nedlåtande om judar.
Foto: TV4
Det har även stormat kring deltagaren Sami Jacobsson efter dennes tatueringar och bilder med Vit makt-referenser.
Foto: TV4
I fredgens avsnitt pratade Sami Jacobsson om sina tatueringar med deltagaren Daniel Glasman.
Kim Kamal kom med en skriftlig ursäkt på sin Instagram på fredagskvällen.
Foto: Instagram

I veckan kastades deltagarna Isabel Pereira och Kim Kamal ut ur ”Big brother” efter deras nedsättande uttalanden om judar.

Samtidigt finns Sami Jacobsson, 25, som i sociala medier delat bilder på sig själv med bland annat ett hakkors intatuerat på benet, kvar i huset.

– Det är ingenting jag har någon koppling till i dag och det är inga åsikter jag någonsin står för i dag, säger han själv i programmet.

Bara dagar in i den nya säsongen av ”Big brother” på TV4 kastades Isabel Pereira, 24 och Kim Kamal, 21, ut efter att ha talat nedsättande om judar.

Pereira, som sa att hon ”hatar judar” fick lämna först – kort därefter även Kim Kamal.

Kvar i huset finns dock Sami Jacobsson, som på sitt Instagramkonto vid flera tillfällen postat bilder på sig med både kläder och tatueringar som kan kopplas till Vit makt-miljö, något Nyheter24 var först med att rapportera.

På en bild syns ett hakkord intatuterat på hans högra ben. På en annan syns en tatuering med Nazitysklands statsvapen. 

I fredagens avsnitt berättar om Sami Jacobsson om tatueringarna för deltagaren Daniel Glasman, 37.

– Jag vill absolut inte att du ska tro att de här har någon form av aktuell betydelse i dag. Det har tillhört ett gammalt förflutet, säger Jacobsson till Glasman i programmet och menar att han tillhört ett särskilt umgänge där högerextrema åsikter ”har cirkulerat”.'

”Inte upptäckt världen”

Sami Jacobsson uppger för Daniel Glasman att han i dag har tänkt om.

– Det har att göra med revolt, att man vill gå emot saker och ting. Men samtidigt har man inte varit utanför 50-skyltarna. Man har inte upptäckt världen. Det enda man vet om världen är det som står i tidningarna och det man läser på Sverigedemokratsforum och grejer.

Enligt Jacobsson själv beror hans tatueringar på ”att man är obildad”,

– Man är inte öppen för förändring. Det är per definition främlingsfientlighet. Man är rädd för allt som inte är i sin lilla egna bubbla, fortsätter han i programmet.

TV4:s exekutive producent Joel Bendrik har sagt i en kommentar:  

Sami har i samtal med mig och produktionen tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism. Han har också valt att tatuera över de här tatueringarna.

Kim Kamals ursäkt efter rasistskandalen 

Samtidigt har även Isabel Pereira och Kim Kamal kommit med ursäkter efter att kastats ut ur ”Big brother”.

”Jag vill först och främst be om ursäkt till samtliga som blivit illa berörda utav mitt klumpiga uttalande i går i Big Brother huset. Det var ett slarvigt skämt och jag tar på mig det. Har full förståelse för att tv4 valde att plocka ut mig från huset då detta var helt oacceptabelt. Jag ber återigen om ursäkt. Det är aldrig okej att göra rasistiska eller nazistiska uttalanden oavsett om det är på skämt”, skrev Isabel Pereira på Instagram efter händelsen.

På fredagskvällen kom även Kim Kamal med en ursäkt i en story på Instagram. 

Jag vet att jag har svikit många oroligt många och även mig själv. Jag önskar verkligen att jag kunde ta tillbaka de otroligt klumpiga och dumma kommentaren. Men det kan jag inte. det enda jag kan göra är att ta åt mig av den. Jag ber verkligen såå hemskt mycket om ursäkt”, skriver han i sitt inlägg. 

Expressen har sökt Kim Kamal som hänvisar till sitt uttalande.

”Big brother” hade premiär i måndags och programmet går att se live dygnet runt. Programmet sänds tisdag till söndag 19.00 och måndagar 21.00 i Sjuan, TV4 play och C More. 

Frågorna som TV4 inte har svarat på

Expressen har sökt TV4 som har valt att svara via e-post. Expressen har ställt följande frågor om Sami Jacobsson:


1. Exekutive producenten Joel Bendrik säger i kommentar att ”Sami har i samtal med mig och produktionen tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism”. Men på Samis aktiva Instagram-konto finns dock fortfarande en rad bilder där hans tatuering med Nazitysklands statsvapen syns tydligt. Är det att ta avstånd? Hur då?


2. På Samis aktiva Facebook-konto gillar han en sida som heter ”Ku Klux Klan recruitment”, enligt Nyheter 24 – något som vi också har verifierat. Är det att ta avstånd från rasism och högerextremism? Hur då?


TV4 väljer att enbart svara med samma kommentar som tidigare från ”Big brothers” exekutive producent Joel Bendrik:

”Vi har haft samtal med Sami om hans bakgrund. I de samtalen har han tagit avstånd från rasism och högerextremism.”


När Expressen frågar om Judiska centralrådets uttalanden om att TV4 borde överväga om Sami Jacobsson ska få vara kvar svarar Joel Bendrik: 

”För oss grundade sig beslutet att ta med Sami i programmet på att han själv berättat att han tagit avstånd från sitt förflutna och nu vill komma vidare i livet.”

Judiska centralrådet om ”Big brother”-skandalen: ”Väldigt allvarligt”

Judiska centralrådet om ”Big Brother”-skandalen: ”Väldigt allvarligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.