Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritikstorm mot SVT:s nya morgonprogram

André Pops är en av programledarna i SVT:S nya morgonsatsning ”Morgonstudion”. Foto: NILS JAKOBSSON
Carolina Neurath är även hon en av programledarna. Foto: JOHAN JEPPSSON

SVT:s nya satsning "Morgonstudion" har kritiserats hårt.

Nu kommer nya invändningar mot formatet som ska ersätta "Gomorron Sverige".

"Hur tänker man", skriver litteraturkritikern Yukiko Duke i ett mejl till DN.

Om tre månader är det premiär för SVT:s "Morgonstudion". Programmet är en tung satsning för kanalen och ska ersätta det populära morgonprogrammet "Gomorron Sverige".

Samtidigt haglar kritiken mot SVT och "Morgonstudion". Varje vecka innehåller "Gomorron Sverige" ett runt 10 minuter långt inslag med recensioner av böcker. Även filmkritik har ett fast utrymme i SVT:s morgonsändningar. Men enligt DN blir det slut med det när "Morgonstudion" har premiär den 28 augusti. Då slutar nämligen alla bok- och filmrecensenter samt paneldeltagare.

Enligt DN är kritiken mot beslutet hård.

"Så märkligt. Inga bokrecensioner i framtidens 'Gomorron Sverige'. SVT har 4,5 miljarder i budget... men inte plats för 10 minuter böcker?”, skriver Daniel Sandström, litterär chef och förläggare på Albert Bonniers förlag på Twitter.

 

LÄS MER: SVT-profilen mitt i konflikten: "Jobbigt"

 

Litteraturkritikern Yukiko Duke, som regelbundet medverkat i "Gomorron Sverige", håller med.

"Ja, det är trist att SVT inte tycker att man kan lägga 10 min/vecka på böcker. Och att boknyheter inte räknas som nyheter", skriver hon på Twitter.

I ett mejl till DN utvecklar hon kritiken:

"Jag har största förståelse för att man vill ändra programformat, byta ut recensenter – för att få större spridning på åsikter – och hitta nya sätt att skildra fenomen på. Det är bra. Men hur tänker man när man lägger ner ett fast recensionsutrymme – på ynka 10 minuter i veckan – för film och böcker? Vilka signaler ger man? Att böcker och film inte är nödvändiga? Att kultur inte är nyhetsmässig?", skriver hon i mejlet.

En medarbetare som DN varit i kontakt med menar att public service-bolagets skarpare nyhetsfokus "har medfört en 'beröringsskräck' inför analys och kritik".

SVT svarar på kritiken

Marit Hübinette, projektledare på SVT för ”Morgonstudion”, svävar på frågan om det stämmer att litteraturkritiken försvinner.

– Det beror på vad du menar med litteraturkritik, vi gör ett helt nytt program. ”Gomorron Sverige” läggs ned och ”Morgonstudion” har ett annat uppdrag, som är att vara ett nyhetsprogram. Det betyder att vi bara kommer att jobba med nyheter i en väldigt bred nyhetsmix. Men det kommer att finnas mer kultur i det nya programmet jämfört med ”Gomorron Sverige”, säger hon till DN.

 

LÄS MER: "Det är islossning på SVT – inte istid" 

 

Hon förnekar också att det blir mindre analys och kritik i "Morgonstudion".

– Absolut inte, i uppdraget ligger det att ha förklaringar och analyser. Det gäller allting vi ska göra, även kulturen självklart. På samma sätt som vi gör det med inrikes, utrikes, ekonomi, vetenskap, virala nyheter och så vidare.

SVT har även fått kritik för bristen på mångfald i samband med sjösättningen av "Morgonstudion".