Disney har klippt om i jultraditionen Kalle Anka på julafton. Dels försvinner en svart docka som får ett "OK" stämplat i ba-ken, dels en äldre man i skägg och grön frack som gör kosackdans. Även den blonda dockan som säger "mamma" i sekvensen med den svarta doc-kan klipps bort, meddelade SVT i går.
SVT accepterar ändringen, säger chefen för programinköp, Stephen Mowbray, till kanalens sajt. Disneys kommunikationsansvariga i Norden, Linda Andersson, säger till SVT:
"Stereotyp och fördomsfull"
- Disney tycker att dockan kan upplevas som stereotyp och fördomsfull. Den blonda dockan upplevdes också som en stereotyp bild i det sammanhanget och båda dockorna togs därför bort. Detsamma gäller den judiska mannen. Det handlar alltså om tre dockor, men två sekvenser.
Nyheten blev snabbt omdiskuterad i sociala medier.
På Twitter blev både Kalle Anka och Disney trendande ämnen. Reaktionerna var mestadels negativa, och enligt SVT kom en skörd av mejl som ifrågasatte det hela.
"Vad är detta? Har sett Kalles jul i väldigt många år utan att bli rasist", skrev journalisten och författaren Johanne Hildebrandt på Twitter.
Journalistkollegan Lena Sundström twittrade också:
"Så enkelt - vill vara 2012 i stället för 1930. Disney tar bort fördomsstereotyper från Kalle Anka."
Förra årets julvärd Kalle Moraeus tar dock lätt på det hela:
- Jag har ingen åsikt. Jag tittar inte på tecknad film, säger han.
Arne Weise, julvärd mellan 1972 och 2002, förstår reaktionerna, säger han till SVT.
- Jag kommer ihåg upprördheten när man tog bort tjuren Ferdinand, det blev ju ramaskri. Tradition är trygghet och Kalle är en tradition, säger Weise som dock även förstår att man klipper bort de aktuella scenerna.