Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritikstorm efter svaret från TV4 – då sparkades Alexander Bard

Får skarp kritik från många håll efter orden om svarta på Twitter.
Alexander Bard sparkas som programledare för TV4:s ”Talang”.
Foto: OLLE SPORRONG
Bianca Ingrosso, Kristina "Keyyo" Petrushina, LaGaylia Frazier, Alexander Bard på en pressträff för ”Talang” 2018.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
TV4-huset.
Foto: OLLE SPORRONG
David Batra, LaGaylia Frazier, Bianca Ingrosso och Alexander Bard under finalen i år.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Talang-programledarna.
Foto: ERIC JOSJÖ/TV4 / Eric Josjö/TV4

Beskedet att TV4 skulle sparka Alexander Bard kom sent under lördagskvällen.

Då hade kanalen tidigare gått ut och sagt att profilens uttalande på Twitter ”inte är en fråga för TV4 att svara på”.

Men efter att Bianca Ingrosso hotat med att lämna ”Talang” och flera landslagsspelare kritiserat kanalen, kom beslutet.

– Som jag sa under gårdagen så tar vi ansvar för våra program, därför återkom vi också med information om Talang och hur juryn kommer se ut framöver, säger TV4:s kommunikationschef Charlie Forsberg.

Det var under lördagsmorgonen som Alexander Bard skrev det kritiserade twitterinlägget.

Bard ifrågasatte hela Black Lives Matter-rörelsen och uttryckte kategoriskt starka åsikter om svarta personer, med meningar som:

”Om svarta liv ska spela någon roll borde de ta sig samman, studera hårt, skaffa jobb och tjäna egna pengar i stället för att leva på bidrag”. 

Kritiken blev stor i sociala medier, bland annat från journalisten och författaren Alexandra Pascalidou, även SR-programledaren Kodjo Akolor uppmärksammade inlägget på Instagram och fick en kommentar från skådespelaren Nour El Refai som löd: ”Nu måste han väl få sparken?”. 

TV4:s svar kritiserades: ”Fegt”

När TV4 själva fick frågan hur de såg på Alexander Bards twittrande svarade kommunikationschefen Charlie Forsberg under lördagen till Aftonbladet:

– Alexander Bard ger uttryck för sina egna privata åsikter på sina sociala plattformar och måste svara för dessa själv. Det är inte en fråga för TV4 att svara på. Däremot tar vi ansvar för de program vi sänder. 

Detta fick flera att reagera, bland annat landslagsspelarna i herrfotboll Alexander Isak och Robin Quaison.

”Efter att ha läst TV4 kommentar angående Alexander bards ord, blir jag ännu mer upprörd! Detta är ett fegt svar av TV4, som arbetsgivare har ni ett ansvar! Jag kräver att TV4 tar ställning och agerar, skrev Quaison på Instagram. 

”Har inte ni nolltolerans mot rasism?! Vi har sett er ta ställning och och agera mot annat, vi förväntar oss inget mindre nu, skrev Isak. 

Bianca Ingrossos avgångskrav 

Bianca Ingrosso, en av jurymedlemmarna i ”Talang”, gick också ut och ställde krav på kanalen. Hon krävde att Bard skulle få sparken från programmet, annars skulle hon själv lämna.

Strax före klockan 23 på lördagskvällen kom så beskedet: Alexander Bard fick lämna ”Talang”. 

– TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i Talang, som är ett varmt underhållningsprogram på TV4 och min bedömning är att vi av hänsyn till alla inblandade inte kommer att kunna genomföra produktionen på det sätt som vi önskar, berättade Lotta Edvardsson, exekutiv producent för programmet.

”Handlar om två saker”

Bard själv hävdade att beslutet hade ”växt fram under de senaste tre månaderna” och hade inget att göra med ”vad som hände i dag”. 

När TV4 under söndagen får frågan varför att de först sa att Bards kritiserade twitterinlägg ”inte är en fråga för TV4 att svara på”, och sedan sent på kvällen sparkar honom, lyder svaret:

– Det här handlar om två saker. Det ena är att TV4 inte svarar för Alexander Bards tweets. Det måste han själv göra och det är inte vårt ansvar. Men som jag sa under dagen i går så tar vi ansvar för våra program. Därför återkom vi också med information om Talang senare och om hur juryn i programmet kommer se ut framöver, säger Charlie Forsberg. 

Om kritiken under dagen haft något med TV4:s agerande att göra, väljer kanalen att inte svara på. 

Produktionsbolaget krävde Bards avgång

Produktionsbolaget Fremantle, som producerar Talang, skriver i ett inlägg på Facebook att det var de som krävde Alexander Bards avgång, och inte TV4. 

”Alexander Bards kommentarer är helt oacceptabla och motsatsen till vad Talang-varumärket representerar. Fremantle har informerat TV4, som kontrakterar Alexander Bard direkt, att vi insisterar på att han ska tas bort omedelbart och inte återvända till programmet under några omständigheter” skrev produktionsbolaget Fremantle Sweden i ett uttalande på sina sociala medier.”

Mia Lindqvist, programchef på TV4, skriver i ett sms till Aftonbladet att Bards tweet väckte ”krav och reaktioner från många håll”. 

”Sedan är det givetvis TV4 som fattar sina egna beslut, och när vi gjort en samlad bedömning och även hunnit pratat med honom återkom vi med vårt besked. Vi är överens med Fremantle [sic] om att Bard inte ska fortsätta som jurymedlem i Talang, så det finns ingen motsättning här” skriver hon. 

Bard rasar mot Alversjö och ”Nyhetsmorgon”

Alexander Bard anklagar även programledaren Jenny Alversjö för att använda hårda ordalag och sprida lögner om honom i ”Nyhetsmorgon”. 

”Igår kom TV4 och jag överens om att vi skulle skiljas civiliserat som vänner. Idag hugger de mig i ryggen med en atombomb. Döm själva, alla före detta tittare, vad ni tycker om dessa dubbelt ljugande svin i TV4s Nyhetsmorgon. Kan televisionens bittra dödskamp göras tydligare”, skriver han på sociala medier.

Charlie Forsberg upplever inte att de skulle hugga Alexander Bard i ryggen eller ljuga.

– Jenny gjorde en sammanfattning av hur tweeten uppfattats av många, säger han. 

Jenny Alversjö tog upp nyheten om att Alexander Bard sparkats i ”Nyhetsmorgon” i samband med att de diskuterade Black lives matter-rörelsen i programmet. 

– Här hemma fick Alexander Bard sparken från TV4 i går, efter att ha starkt kritiserat den här rörelsen och skrivit rasistiska och mycket provocerande saker om svarta i sociala medier, sa Jenny Alversjö i programmet. 

Expressen har sökt Jenny Alversjö. 

Maria Brander: ”Jag blev nästan mållös”

Expressens tv-krönikör Maria Brander om Alexander Bards ord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.