Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Zytomierska efter diabetes-utspelet

Foto: MICHAELA HASANOVIC
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Katrin Zytomierska fick möta hård kritik när hon berättade hur hon reagerade efter att ha sett en kvinna ta en diabetesspruta på en restaurang. 

I podcasten "Förebildspodden" utvecklar Zytomierska vad som låg bakom den starka reaktionen. 

– Är det inte bra för människor med diabetes att få veta att det faktiskt finns människor i allmänna lokaler som tycker att det är obehagligt av den här synen, säger hon i podcasten.

Katrin Zytomierska, 40, upprörde många lyssnare när hon i sin podcast "Mitt i livet", berättade om sin starka reaktion efter att ha sett en kvinna ta en diabetesspruta på en restaurang. När hon gästar "Förebildspodden" frågar programledaren Simon Said henne om kritiken. 

– Jag kritiserar inte diabetes. Jag kritiserade i första hand att hon drog upp tröjan. Det jag kritiserade i andra hand var att hon käkade pommes frites och drack fanta, när hon uppenbart har en sjukdom som kräver någon form av medicinering, säger Katrin Zytomierska. 

Simon Said säger då att han kan förstå att folk som är drabbade av diabetes har blivit upprörda.

– Var så god att lacka, det är helt okej. Är det inte bra för människor med diabetes att få veta att det faktiskt finns människor i allmänna lokaler som tycker att det är obehagligt av den här synen när jag ska äta min middag? Jag tycker inte att hon behöver gå in på toaletten för att ta sin spruta och jag är jätteledsen för att det finns människor med sjukdomar, säger Zytomierska.

Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, menar att diabetiker oftast tar sin spruta precis innan de äter. 

– Diabetikerna måste ju få leva ett normalt liv och också få gå på restaurang. Det är inte alltid så att de har möjlighet att gå ifrån och ta sin spruta på toaletten eller liknande, säger Kerstin Brismar. 

 

LÄS MER: Nu ställer forskningen 5:2-dieten mot väggen 

 

Katrin Zytomierska berättar om sin sprutfobi

Katrin Zytomierska berättar i podcasten att hon har sprutfobi och menar att hon därför fick panik på restaurangen. 

– Jag har värsta sprutfobin och ska precis ta en tugga när jag ser en kvinna hugger sig själv med en spruta i den där jättefläskiga magen. Jag kände panik - varför är det ingen som tycker synd om mig för? Är det för att jag är frisk? Jag är ju frisk för att jag sköter min hälsa, säger Zytomierska. 

Kerstin Brismar menar att det kan bli farligt för en diabetiker om något händer på en offentlig plats och ingen har vetskap om ens diabetes. 

– Det är ingenting man ska gömma undan utan man ska försöka få alla att acceptera sin sjukdom. Det är farligt om man till exempel får blodsockerfall och ingen vet om att det beror på att man har diabetes. 

Vidare förklarar professorn hur en diabetiker kan reagera vid lågt blodsocker.

– De kan bete sig på olika sätt. De kan bli arga, eller bara trötta och somna, eller få ett epileptiskt anfall, och då är det väldigt bra om någon i omgivningen märker att det är något på gång och ger personen något att äta, säger Kerstin Brismar. 

Efter Kerstin Brismars synpunkter förtydligar Katrin Zytomierska att hon aldrig har sagt att diabetiker inte får ta sina sprutor på en allmän plats. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.