Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot SVT:s fest – legendaren inte bjuden

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / CHRISTIAN ÖRNBERG EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: LENNART ISAKSSON / DN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Sam Nilsson. Foto: Thomas Engström
1 / 7

”Aktuellt” fyller 60 år och har bjudit in både nuvarande och historiska medarbetare till en stor jubileumsfest.

Men tv-legendaren Sam Nilsson, som jobbat på SVT sedan 60-talet och varit VD i 20 år, har inte blivit bjuden – något som fått både honom och kollegor att reagera.

– Jag noterar bara att så är det nu och så var det inte på min tid, säger Sam Nilsson.

Den första sändningen av ”Aktuellt” ägde rum den 2 september 1958. Nu firar nyhetsprogrammet 60 år.

På måndagen hålls en stor jubileumsfest i SVT-huset där man firar med bubbel, snittar och tal. Inbjudningar har skickats ut.

– Gästerna är alla som jobbar nu på ”Aktuellt”. Sen har vi skickat inbjudningar till historiska medarbetare, alla som lever och som vi känner till, säger Frida Mörtsell, kommunikationsansvarig för SVT Nyheter.

 

 

Men en person som inte har fått en inbjudan är Sam Nilsson, 82. 

Sam Nilsson började sin karriärsbana som nyhetsreporter. Han blev sedan ”Aktuellt”-chef och så småningom VD för hela Sveriges Television. En post han hade åren 1981–99.

– Jag visste att de ska ha en fest. Men jag har inte fått någon inbjudan, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte alls vilka de har inbjudit eller hur de har lagt upp det. Jag noterar bara att så är det nu och så var det inte på min tid.

Sam Nilssons tror att det hade hanterats annorlunda på hans tid.

– Man brukar sådana här gånger be en liten grupp tänka ut hur det ska läggas upp och i vilken omfattning festen ska vara. Jag skulle ha välsignat dem om det blev en fest där de bjöd in ett antal medarbetare som har varit med förut. 

Sam Nilsson menar att han har noterat den uteblivna inbjudan, men att han inte känner någon bitterhet.

– Jag har väl gjort en hel del för nyheterna och ”Aktuellt”, men sådant är livet. Jag är inte sur och ledsen för det, jag har varit med om tillräckligt mycket genom åren. Dessutom firar min fru födelsedag, och jag har redan lovat henne lite annat. Jag ska inte gråta. 

 

 

Claes Elfsberg: ”Borde ha blivit inbjuden”

Det tidigare SVT-ankaret Claes Elfsberg, som själv ska gå på festen, tycker det är synd att han inte kommer att se SVT:s tidigare VD bland gästerna.

– Sam Nilsson är väl i högsta grad förknippad med ”Aktuellt”. Jag tycker det är självklart att han borde ha blivit inbjuden, säger Claes Elfsberg.

Elfsberg menar att det sannolikt handlar om ett oavsiktligt förbiseende.

– Man får komma ihåg att många av de som jobbar på SVT:s nyhetsredaktion i dag är väldigt unga. De har inte någon egen kontakt med det som hände på 60- och 70-talen. De tycker att historien försvinner i ett töcken om man var med på 90-talet redan. Men Sam Nilsson är definitivt en person som borde bjudas in.

SVT om missen

Enligt SVT beror den uteblivna inbjudan på en miss, och inte att man medvetet valt bort någon.

– Vad vi känner till har Sam Nilsson inte jobbat på ”Aktuellt”, vi har försökt bjuda in de som jobbat på den redaktionen. Programmet har ju funnits i 60 år, så vi har säkert missat en del gamla medarbetare. Är det någon som känner att de borde fått en inbjudan så är de självklart välkomna att höra av sig, säger Frida Mörtsell.