Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot populära mobilspelen: kvinnor kallas ”fula” och blir slagna

Johanna Bladh.
Nu har användare slagit larm om att spelen innehåller inslag av kvinnomisshandel, sexism och förnedring.Foto: Screenshot från ett av spelen.

Mobilspel där spelaren själv bestämmer över historien har exploderat på marknaden. 

Historierna bygger ofta dramatiska kärleksrelationer, tonårsdrama och konflikter. 

Men nu har användare slagit larm om att spelen innehåller inslag av kvinnomisshandel, sexism och förnedring.

”Choose your own path” eller ”välj ditt eget öde”-spel är populära. Några av de mest nedladdade mobilspelen inom genren har miljontals användare världen över. Spelens oändliga valmöjligheter och tillgänglighet har lockat många unga personer till plattformarna. Men den senaste tiden har användare ställt sig kritiska till spelens innehåll. 

Kritiken gäller framför allt spel som går ut på att ge karaktären, ofta en tjej, en make over och helkroppsförvandling. 

Influencern och före detta Expressen-medarbetaren Johanna Bladh är en som har uppmärksammat fenomenet. 

– Jag har fått flera spel skickade till mig. Många av dem handlar om kvinnan ska få en make over, för att kunna få en pojkvän. Några av de spel jag har sett har pojkvännen inte velat ha kvinnan förrän hon har ändrat sitt utseende. Det är extremt sexistiska spel. 

– Det finns till och med exempel på när pojkvännen misshandlar flickvännen och kallar henne ”ful”. Vilket är helt fruktansvärt. 

Screenshot från ett av make over-spelen.

Reaktionerna efter spelreklamen

Spelen använder sig av en hård marknadsföring och reklamerna dyker ofta upp genom andra appar. Och i recensionerna av spelen reagerar flera på reklamernas innehåll.

”Maken är missnöjd med hustruns utseende så han slår henne. Sen gör hon sig snygg och plötsligt älskar han henne. Vad är detta för budskap??..”, lyder en av recensionerna på App store. 

Användare har slagit larm om att spelen innehåller inslag av kvinnomisshandel, sexism och förnedring.

En annan person skriver:

”Reklamerna för det här spelet är hemskt. En kvinna försöker ligga med sin chef, men han kallar henne ful. Hon ändrar sig själv, med lite smink och nya kläder och sen vill han ligga med henne! Avskyvärt. Ett fruktansvärt budskap för både killar och tjejer”. 

Johanna Bladh: ”Spelen ger en otroligt skev bild”

Johanna Bladh hoppas att uppmärksamheten kring spelen ska få de företagen som tillåter spelen att se över utbudet. 

– Kvinnor och tjejer har redan så mycket ångest över sina utseenden och sina kroppar. De här spelen ger en otroligt skev bild. Varför ska spelen handla om utseende, varför kan de inte i stället fokusera på att höja tjejers självbild? 

– Det är kanske naivt att hoppas på att de internationella jättarna ska se över sitt utbud – men jag hoppas det startas en diskussion som kanske kan göra att kritiken når fram. 

Hon har själv skrivit om fenomenet på Instagram:

https://www.instagram.com/p/CFPjbXzhCaj/?utm_source=ig_web_copy_link

TV: Bianca Ingrossos smink fälls för sexism

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.