Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot P3 – efter programmet om porr

P3 får hård kritik av föreningen ”Porrfri barndom”. Foto: Skärmdump
– Jag kan förstå kritiken från folk som är emot porr, säger Sanna. Foto: Privat
Elsa Lantz från Foto: Abraham Engelmark

Sveriges Radio och P3 får kritik efter ett avsnitt där hardcore-porr diskuteras.

En av de som kritiserar programmet är Elsa Lantz från föreningen ”Porrfri barndom”.

– Man kan inte säga ”sexa loss” när det handlar om grov våldsporr, säger hon.

Nu bemöter SR kritiken.

”Vi uppmanar inte unga att börja med porr och vi undviker inte heller de svåra frågorna med ämnet”, skriver Matti Lilja, ansvarig utgivare för programmet.

Många har reagerat på hur Sveriges Radios kanal P3 har formulerat sitt program i lördagens sändning av ”Fråga vad du vill”. I programmet har hardcoreporrskådisen Sanna, som endast vill framträda med sitt artistnamn, bjudits in för att berätta om sin syn på arbetet och branschen.

”Vad är det konstigaste som hänt under en porrfilmsinspelning? Hur är det att sexa loss framför ett helt kamerateam? Vad är FÖR rough för en hardcoreporrskådis?”, skriver Sveriges Radio till bilden som de har lagt ut på sin Instagram.

Så här lyder P3:s programbeskrivning på Instagram. Foto: Skärmdump

Elsa Lantz är en av grundarna av den ideella föreningen ”Porrfri barndom” som arbetar för att barn ska växa upp i en tillvaro fri från pornografi. Hon reagerade starkt när hon såg P3:s inlägg på Instagram om programmet.

– Det blir fel att säga ”sexa loss” när det handlar om grov våldsporr, framför allt i Sveriges Radio klockan 14.00 en lördag eftersom barn hör den minst sagt förmildrande beskrivningen, säger hon.

Kritiserar P3 för ordvalet

”Idag normaliserade ni porrindustrin och grov våldsporr, så kallad hardcoreporr, inför barn och unga. Bland annat genom att beskriva hardcoreporr som att 'sexa loss'”, skriver Porrfri barndom i ett inlägg där de har taggat Sveriges Radio.

”Hardcoreporr innehåller bland annat strypning, piskning, våldsamt analsex så att analen kan gå sönder, ass-to-mouth där tjejerna får äta sitt eget bajs och gagging där tjejerna får mannens kön nertryckt så hårt i halsen att hon kvävs och kräks.”

https://www.instagram.com/p/BomP1WuFXFe/?taken-by=porrfribarndom

– Ord har makt och är betydelsefulla. Sveriges radio ska stå för jämställdhet, antirasism, antivåld, allas lika värde – porrens raka motsats. Porren påverkar barn och normaliserar sexuellt våld. En rad läkare, barnpsykologer och kriminologer berättar att barn begår övergrepp mot varandra utifrån vad de lär sig av porren, säger Elsa Lantz som understryker att de inte riktar kritik mot Sanna.

P3: ”Tycker inte att programmet normaliserar”

Matti Lilja, ansvarig utgivare för programmet ”Fråga vad du vill” i P3, tycker inte att programmet normaliserar grov våldsporr, som Porrfri barndom menar.

”Nej, vi tycker inte att programmet normaliserar detta. Vi uppmanar inte unga att börja med porr och vi undviker inte heller de svåra frågorna med ämnet. Men programidén med 'Fråga vad du vill' är att en inbjuden gäst ska svara utifrån sin synvinkel och det handlar att intervjua personer som har insyn i sådant som påverkar unga människors liv”, skriver han i ett mejl till Expressen.

”Samtidigt lyssnar vi alltid på lyssnarreaktioner för att kunna utveckla vårt redaktionella arbete, det kommer vi även göra i detta fall.”

Sanna: ”Jag kan förstå kritiken”

Hardcoreporrskådisen Sanna, som enbart framträder med sitt artistnamn, och som medverkade i programmet upplevde inte att hon ställdes särskilt kritiska frågor.

Hardcoreporrskådisen Sanna berättar om sina tankar kring kritiken. Foto: Privat

– De vill bara ha min syn av branschen. De tog inte ställning åt något håll. De ställde mest frågor som andra undrar över, säger hon.

– Jag kan förstå kritiken från folk som är emot porr. Men det är inte så hemskt som det ser ut. Det är ett skådespel.

”Därför ämnet togs upp”

Matti Lilja förklarar att programmet inte handlar om att kritisera enskilda personer eller branscher.

”Samtidigt ställde vår programledare flera frågor om till exempel hälsa, både hur detta påverkar personer psykiskt och fysiskt, om missbruksproblematik med mera för att ge intervjupersonen Sanna en möjlighet att kommentera och svara på de frågor som kom in från sin synvinkel”, skriver han.

”Att olika typer av porr påverkar ungas liv idag är ett faktum och det var därför ämnet togs upp.”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!