Michael Jackson. Foto: Cpa / Retna Pictures / ALL OVER PRESS RETNA UKMichael Jackson. Foto: Cpa / Retna Pictures / ALL OVER PRESS RETNA UK
Michael Jackson. Foto: Cpa / Retna Pictures / ALL OVER PRESS RETNA UK
I den nya dramaserien "Urban myths" gestaltas popikonen Michael Jackson av skådespelaren Joseph Fiennes. Foto: ImdbI den nya dramaserien "Urban myths" gestaltas popikonen Michael Jackson av skådespelaren Joseph Fiennes. Foto: Imdb
I den nya dramaserien "Urban myths" gestaltas popikonen Michael Jackson av skådespelaren Joseph Fiennes. Foto: Imdb
Snart har den nya dramaserien "Urban myths" premiär på den brittiska kanalen Sky Arts. Foto: ImdbSnart har den nya dramaserien "Urban myths" premiär på den brittiska kanalen Sky Arts. Foto: Imdb
Snart har den nya dramaserien "Urban myths" premiär på den brittiska kanalen Sky Arts.  Foto: Imdb

Kritiken mot nya Jackson-serien

Publicerad

I den nya dramaserien "Urban myths" gestaltas popikonen Michael Jackson av skådespelaren Joseph Fiennes.

Men nu tvingas regissören förklara varför en vit skådespelare ska spela en svart artist, något som lett till anklagelser om "whitewashing", en "förvitning" av historien.

– Det handlar om agerandet, inte fysiska likheter, säger regissören Ben Palmer till Guardian.

Snart har den nya dramaserien "Urban myths" premiär på den brittiska kanalen Sky Arts. I serien berättas olika mer eller mindre kända korta historier med olika kändisar inblandade.

I ett avsnitt berättas om den osannolika historien där tre superkändisar, artisten Michael Jackson och skådespelarna Elizabeth Taylor och Marlon Brando, i kaoset efter 11 september-attackerna i New York 2001, delade en bil för att resa från New York till Ohio.

 

LÄS MER: Sanningen om Michael Jacksons barn

 

Men i dramatiseringen av resan så porträtteras Michael Jackson, en svart artist, av den vite, brittiske skådespelaren Joseph Fiennes. Och enligt Guardian har det lett till protester, och kritik av så kallad "whitewashing", där man förminskar svarta människors betydelse i filmens värld genom att låta dem spelas av vita skådespelare.

"Utmaning gestalta Michael Jackson"

Ben Palmer, som har regisserat fyra av seriens avsnitt, försvarar dock valet av skådepelaren till rollen.

– Vi skulle gestalta Michael Jackson som han såg ut 2001 och det är klart att det är en utmaning vad gäller de fysiska likheterna, säger han och fortsätter:

– Vi sökte efter en skådespelare som kunde frigöra känslan av att det handlar om Michael Jackson och vi tycker att Joe Fiennes lyckats med det. Han ger rollen sin rätta karaktär.

 

LÄS MER: Michael Jacksons son bryter nu tystnaden

 

Ben Palmer menar också att man inte ska dra några förhastade slutsatser innan avsnittet visats.

– Det är en jättefin och alldeles underbar episod. Jag ser verkligen fram emot hur tittarna kommer att reagera när det visats säger han.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag