Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot monarkin: Kostnaderna bara ökar

Prins Harry och Meghan gör podd för svenska Spotify
Meghan och prins Harry har lämnat det brittiska hovet, men pengarna stannar kvar inom drottningfamiljen. Arkivbild.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens drottning Elizabeth II och maken Prins Philip, hertig av Edinburgh. Arkivbild.
Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hertiginnan Meghan och prins Harry har lämnat det brittiska kungahuset.

Men skattebetalarnas pengar som varit öronmärkta för paret kommer att bli kvar inom drottningfamiljen, rapporterar Daily Express.

Att hovet behåller pengarna – som skulle gått till Meghan och prins Harry – är något som retar Graham Smith, vd för organisationen Republic som vill avveckla den brittiska monarkin.

– I slutändan spelar det ingen roll för de brittiska skattebetalarna eftersom monarkins kostnader fortsätter att öka varje år. Pengar som inte spenderas på Meghan och Harry kommer att spenderas på andra, säger han till tidningen.

Smith, som är en av Storbritanniens starkaste röster emot landets monarki, välkomnar dock att prinsparet lämnar hovet – i det som pressen skämtsamt döpt till ”Megxit”.

– Det är bra i den meningen att ju färre kungligheter desto bättre.

Får mothugg

En som inte håller med är brittiska hovkommentatorn Richard Fitzwilliams, som säger till Daily Express att kostnaderna för hovet ökat på grund av renoveringen av Buckingham Palace.

– Grundkostnaden för monarkin är 74 pence per person och år exklusive kostnaderna för säkerhet. Den välbehövliga renoveringen av Buckingham Palace gör att kostnaden går upp till 1,24 pund, säger han till Daily Express.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.