Kritiken mot Kenza – för lyxsemestern utomlands

Kritik mot Kenzas familjesemester i Dubai
Kenza Zouiten Subosic är på semester i Dubai och gör reklamsamarbeten med en resebyrå med inriktning på Dubai. Något som hon nu får kritik för.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kenza med maken Alek Subosic.
Foto: EXPRESSEN

Storbloggaren Kenza Zouiten Subosic är på familjesemester i Dubai, med maken Aleks och deras lilla son.

Under resan har influencern lagt upp flera betalda samarbeten med en resebyrå med inriktning på Dubai – något som människorättsorganisationen Amnesty nu riktar kritik mot.

”Detta är en regim som gör allt för att täcka allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna som de ansvarar för”, skriver Amnesty Norge på Instagram.

Nyblivna mamman Kenza Zouiten Subosic, 28, är på sin första familjesemester utomlands med maken Aleks och sonen Nikola, som föddes i juni.

Som destination har influencern valt att åka till Dubai i Förenade Arabemiraten. Under resan har Kenza Zouiten Subosic också haft flera betalda samarbeten med en resebyrå inriktad på resor till Dubai, och både hashtaggar och länkar till företaget i flera härliga bilder från resan.

Nu väcks kritik mot profilen – bland annat av människorättsorganisationen Amnesty.

Den norska filialen av Amnesty har lämnat en informativ kommentar på en av influencerns betalda samarbeten, där hon poserar glatt på en strand med havet i ryggen.


https://www.instagram.com/p/B4Fs2EonNB2/

”Tre snabba fakta om Förenade Arabemiraten: Homosexuella kan straffas med upp till tio års fängelse, anmäler du våldtäkt riskerar du själv att bli fängslad, Förenade Arabemiraten står bakom allvarliga krigsförbrytelser i Yemen”, skriver norska Amnesty.

Organisationen menar att Kenza Zouiten Subosic hjälper till att rentvätta Dubais rykte när hon åker dit på semester – och att det är precis det landet är ute efter när de bjuder in influencers.

”Detta är en regim som gör allt för att täcka allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna som de ansvarar för. Att bjuda in influencers som du är en del av denna strategi. Låt dig inte luras”, skriver Amensty Norge.

Kommentaren har gillats tusentals gånger, och får många hyllningar för att problemet lyfts.

Amnesty har också lämnat en liknande kommentar på influencern Alexandra Brings Instagram, som också är i Dubai och har betalt samarbete med samma företag som Kenza Zouiten Subosic. 

https://www.instagram.com/p/B4ItOyol4NC/?igshid=1qz0dpuc5nxsj

”Du kanske kan berätta om den mörka sidan av Dubai medan du är där? Det är viktigt att belysa det”, skriver Amnesty Norge till Alexandra Bring.

Expressen söker Kenza Zouiten Subosic och Alexandra Bring för en kommentar.

Vem är Kenza?

Vem är Kenza Zouiten?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.