Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot juryn inför Guldbaggen

Emma Molin leder årets gala. Och medger att hon saknar en del favoriter.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
”är det inte så här varje år – att det känns som att de missar?, menar regissören Levan Akin.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Johannes Kuhnke är förvånad.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Dokumentären om Hasse & Tage blev utan nomineringar.
Foto: SVT
Det blev också ”En komikers uppväxt”.
Foto: SF Studios
1 / 7

Hyllade ”En komikers uppväxt” samt dokumentären om Hasse & Tage, fick inte en enda nominering när filmerna som har chans på Guldbagge presenterades på onsdagen.

Flera kollegor och konkurrenter reagerar nu på fördelningen, och menar att de saknar filmerna i startfältet:

– Det förvånade mig, säger Johannes Kuhnke om ”En komikers uppväxt” uteblivna nomineringar.

Att svenska Oscarsbidraget ”And then we danced” skulle leda nomineringsligan var väntat. Att filmen om fallet Thomas Quick skulle gå upp jämsides med den var inte lika givet. Men att jurygrupperna valt att inte alls nominera Jonas Gardell-filmen ”En komikers uppväxt” och Jane Magnussons ”Hasse och Tage – En kärlekshistoria” tillhörde det som väckte mest frågor bland regissörer och skådespelare efter att årets nomineringar tillkännagivits.

Johannes Kuhnke är själv nominerad för bästa manliga huvudroll för sin insats i ”Jag kommer hem igen till jul”, men ville inte närmare gå in på att just den fått nöja sig med totalt två nomineringar. Däremot uttryckte han förvåning över att ”En komikers uppväxt” helt blivit utan:

– Jag har framför allt hört otroligt gott om Johan Rheborgs insats, och den har ju också fått så otroligt fina recensioner.

Emma Molin saknas favoriter

Pernilla August som är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll med ”Britt-Marie var här” tror att den ojämna fördelningen är typisk för den här typen av priser.

– Det är ju alltid så. Det är ju svårt att tävla. Någon blir ledsen, någon blir glad.

Programledare för galan är, för andra året i rad, Emma Molin, och hon medger att hon saknar en del favoriter i fältet, utan att vilja gå in på det vidare

En del här har nämnt ”En komikers uppväxt”…

 – Ja, den saknar man. Men jag respekterar juryns arbete.

Också ”And then we danced”-skapare Levan Akin tycker det är märkligt att varken Gardellfilmen eller ”Hasse & Tage” finns med.

– Det var ju konstigt. Jag vet inte hur tankarna har gått. Men är det inte så här varje år – att det känns som att de missar?

”Kommer alltid finnas frågor”

Guldbaggejuryns ordförande Anna Carlson förstår att många saknar ”Hasse & Tage”:

– Det är jag övertygad om att många kommer göra. Det kommer alltid finnas frågor. 

– Men vi är väldigt noga med att inte glömma någon film. Juryn går igenom och diskuterar. Det är majoritetsbeslut som gäller.

En komikers uppväxt fick inte heller någon…

– Det har slagit mig också. Det finns fler bra personer än antal baggar, och då blir det några som inte kommer med. Men ingen film glöms bort. Det är inget slarv, utan ordentliga diskussioner.

Borde man göra om systemet?

– Det kan man alltid diskutera. Vi har pratat om att gå igenom reglerna. Det är något man borde göra om och om igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.