Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Disneys ”Mulan” efter samarbetet med Kina

Kritiken mot Disneys Mulan efter samarbetet med Kina
Yifei Liu som Mulan. Delar av filmen spelades in i kinesiska regionen Xinjiang.Foto: JASIN BOLAND / AP TT NYHETSBYRÅN
Yifei Liu spelar Mulan. Här syns hon på premiären.Foto: HAHN LIONEL/ABACA / STELLA PICTURES/HAHN LIONEL/ABACA

Disney har fått hård kritik för nya filmen Mulan, som spelats in i västra Kina, rapporterar CNN.

Det efter att företaget tackar kinesiska myndigheter för samarbetet – samtidigt som den muslimska minoriteten i regionen sätts i läger.

Nyinspelningen av Disneys klassiker Mulan är nu högaktuell med sin premiär på företagets nya streamingtjänst Disney plus. Men filmen har redan stött på skarp kritik eftersom delar har filmats i den kinesiska regionen Xinjiang.

Den kinesiska staten har där upprättat stora omskolningsläger för folkgruppen uigurer och andra muslimska minoriteter. Enligt medierapporter och vittnesmål från platsen har så många som två miljoner personer spärrats in under förhållanden som beskrivs som koncentrationsläger, enligt CNN.

Disney tackar rödlistad myndighet

I eftertexterna tackar Disney flera lokala myndigheter, varav en nyligen pekades ut av USA som delaktig i ”brott mot mänskligheten” i Xinjiang. 

– Det är djupt stötande att Disney tyckte det var okej att arbeta tillsammans med, och dessutom tacka, myndigheter, i synnerhet propagandamyndigheter, från en region som är medskyldig till folkmord, säger Asienexperten Isaac Stone Fish, till CNN.

Disney hade hoppats på att Mulan skulle bli en succé på biografer, i synnerhet på den växande kinesiska marknaden. Men utöver kritiken mot filmen har även pandemin och stängda biografer satt käppar i hjulen.

Molly Sandéns kärleksavslöjande: "Stämmer"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.