Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Björkman i Uppdrag granskning

"Uppdrag granskning" med Janne Josefsson har granskat Melodifestifvalen. Här syns Josefsson med en av programledarna för årets tävling, Sarah Dawn Finer.
Foto: Sven Lindwall

Melodifestivalens producent Christer Björkman målas upp som en diktator i kvällens "Uppdrag granskning".

Han anklagas från flera håll för att ha alltför stor makt över tävlingen.

- Det är några som tycker att han styr och ställer lite för mycket men det tycker inte han, säger reportern Janne Josefsson till Expressen.

Onsdagens "Uppdrag granskning" i SVT handlar om Melodifestivalens producent Christer Björkman.

Reportern Petter Ljunggren har porträtterat Björkman och Janne Josefsson intervjuar artister i årets Melodifestival.

- Melodifestivalen är en jättestor grej och det kommer en del ifrågasättande av honom inom ramen för det här porträttet, säger Janne Josefsson.

Expressen har tidigare berättat om kritiken mot Björkman. Det handlar om allt från att han själv har makt att välja ut hälften av bidragen, till anklagelser om jäv och att han bestämmer startordningen i deltävlingarna.

Allt detta tas upp i kvällens program.

- Det är några som tycker att han styr och ställer lite för mycket men det tycker inte han, säger Janne Josefsson.

Det går så långt att Christer Björkman i programmet utmålas som en diktator.

"En artistfestival"

I programmet framträder låtskrivare och branschmänniskor som anklagar Christer Björkman för att bestämma för mycket över vilka som får vara med i tävlingen - och att det handlar mer om att det ska vara bra tv än bra låtar.

- Det är inte en melodifestival, det är en artistfestival, säger affärsjuristen Sissi Hagald i programmet.

Det skriver Christer Björkman själv under på.

- Sedan 2005, när vi införde priset Sångfågeln, ändrade vi kriterierna. Nu är det inte en renodlad melodifestival utan vi tittar på tre faktorer - artisteri, text och melodi, säger han till Expressen.

Han medger också att det är väldigt svårt för oetablerade låtskrivare att komma med.

- Vem som helst har rätt att skicka in bidrag och har en chans att komma med. Men det är oerhört svårt att tävla mot den yttersta eliten. Samtidigt tycker ju alla olika, vi har 78 upphovsmän i årets tävling och 3 000 försökte komma med. Det är inte konstigt att det finns besvikna människor, säger Christer Björkman.

Han säger sig inte ha några problem med att "Uppdrag granskning" väljer att titta på honom.

- Jag har inget att dölja, jag kan bara svara på de frågor jag får.

"Sitter på höga hästar"

En av dem som tidigare kritiserat Christer Björkman är schlagerveteranen Pernilla Wahlgren. 2005 sa hon till Expressen:

- Han sitter på sina höga hästar och styr och ställer så mycket han vill. Alla vet ju att han låter sina kompisar gå före i kön.

Men nu ser Pernilla Wahlgren annorlunda på saken och försvarar Björkman.

- Han ser ju till att få in en stor blandning av artister, så jag tycker att det är positivt. Det är i alla fall upp till tittarna att rösta sen. Även om han är den som bestämt att Ranelid är med så behöver man ju inte rösta på honom om man inte vill, säger hon till Expressen.

Det anklagas Björkman för i "Uppdrag granskning"

• Påverkar urvalsjuryn
Christer Björkmans svar: "Det är klart vi ger dem ledord och talar om vad vi vill ha, vi vill ha artistpotential, det ska låta nu, vi vill ha en vinnare i Eurovision. Vi vill ha bästa möjliga tävlingen och vi är väldigt öppna med det.


• Väljer ut en stor del av låtarna själv
Christer Björkmans svar: "Juryns uppgift är att välja hitsen som fångar en bred publik. Sedan är det min uppgift att efter det fylla på med det som är bra tv, bra underhållning. Det som är lite smalare och sticker ut åt olika håll."


• Artister väljs ut utifrån vad som blir bra tv – inte på grund av låtarna. Det gör att det har blivit en artistfestival i stället för en melodifestival.
Christer Björkmans svar: "Sedan 2005, när vi införde priset Sångfågeln, ändrade vi kriterierna för tävlingen. Nu är det inte en renodlad melodifestival utan vi tittar på tre faktorer, artisteri, text och melodi."


• Specialbeställer låtar
Christer Björkmans svar: "Jag kan ju gå och beställa låtar hos vem jag vill beroende på vad det är för genre det är jag söker i år. De nämner ett exempel, Lotta Engberg och Christer Sjögren, och det är klart att när man har de två största stjärnorna i en genre då går man ju till riktigt bra upphovsmän i den genren, i det fallet "Dille" Didriksson och Lasse Holm."


• Bestämmer startordning
Christer Björkmans svar: "Jag är ju då en producent som gör tv och det sitter de facto producenter i en massa program som har samma position som jag. Det är ju så det är, en producent bestämmer över ett tv-program. Att det här blir mer omskrivet beror på själva tävlingsinslaget."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.