Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot Benjamin – videon kan fälla Sverige

LISSABON. Det finns en utbredd misstro mot Sverige i Eurovision Song Contest – vissa journalister går så långt som att kalla det för ett hat.

Det kan slå mot Benjamin Ingrosso, som nyligen tvingades be om ursäkt för en video som upprörde fansen.

– Det var otroligt omoget av Ingrosso. Man snackar inte ned sina konkurrenter, säger Tor Martin Bøe på Verdens Gang i Norge.

Under lördagskvällen avgörs det om Benjamin Ingrosso, 20, lyckas ro hem Sveriges sjunde seger i Eurovision Song Contest, som i år sänds från Lissabon, Portugal.

Benjamin Ingrosso ligger bra till i oddsen och många spår att sångaren åtminstone kommer placera sig i topp fem.

Samtidigt har ett videoklipp där Benjamin Ingrosso recenserar de andra ländernas bidrag seglat upp som ett hot mot en svensk seger. I klippet, som publicerades av Wiwibloggs och som togs ned redan efter 17 minuter, skämtar 20-åringen om flera av de andra ländernas bidrag.

Många har reagerat på videon och Benjamin Ingrosso har tvingats be om ursäkt både på Twitter och på en presskonferens. I det svenska lägret finns nu en oro över att videon kan sumpa chanserna i Lissabon med tanke på att Eurovision-fansen utgör en stor andel av de som röstar i tävlingen.

VG-journalisten Tor Martin Bøe anser att situationen har blivit uppblåst.

– Men med det sagt, det var en en otroligt omogen sak av Ingrosso att göra, säger han.

 

LÄS MER: Benjamin har gjort allt perfekt – nu kan videon bli hans fall 

 

Hur menar du då?

Man snackar inte ned sina konkurrenter. Hade han varit ett vanligt fan eller kritiker hade det varit okej. Alexander Rybak har ju gjort det helt motsatta och gjort videos där han hyllar de andra ländernas låtar.

Fansen tar ju det här på allvar, kan det här slå tillbaka på Benjamins chanser i kväll?

– Nej jag tror inte att det kommer påverka. Men fans är oförlåtliga så man vet aldrig.

De senaste dagarna har flera internationella medier skrivit om videoklippet med Benjamin Ingrosso. Bogdan Honciuc är Wiwibloggs korrespondent i Rumänien och satt i landets internationella jury 2015. Wiwibloggs är den största internationella sajten om Eurovision Song Contest. Han tror att detta är för att förstöra Sveriges chanser i finalen.

– Jag tror att det är en strategisk manöver för att påverka dem som röstar. Men jag tror att de flesta fans redan har bestämt sig för hur de ska rösta och att det inte kommer påverka så mycket.

Foto: STELLA PICTURES

 

NRK:s kommentator Olav Viksmo-Slettan är även han kritisk.

– Jag har inte sett videon utan bara hört om den. Men jag lärde mig hemma att man ska prata fint om och med respekt för andra människor, säger han.

Experten: Handlar om kulturella skillnader

Bogdan Honciuc tror att de upprörda reaktionerna på Benjamin Ingrossos video delvis handlar om kulturella skillnader.

– Den här typen av rättframma och ärliga svar är inte en del av vår kultur. Vi tycker att man ska säga snälla saker om sina kolleger. Om du är ett fan kan du så klart säga att du hatar Benjamin eller vem som helst men en artist ska inte hata eller säga dåliga saker om andra. Det är problematiskt. säger Bogdan Honciuc.

Samtidigt finns det – enligt flera journalister på plats – en utbredd misstro mot Sverige som riskerar att slå mot artisten. Den bilden bekräftas av William Lee Adams, som driver Wiwibloggs.

– Jag tror att det handlar om avundsjuka. Eurovision-fans tar det här på så stort allvar och när det inte går bra för deras land börjar de ogilla de länder som det faktiskt går bra för, säger han.

 

LÄS MER: Betygen – de är Benjamin Ingrossos största hot 

William Lee Adams säger att han märker av Sverigehatet både i Facebook-grupper, på Twitter och i samband med att Wiwibloggs rapporterar om Sverige.

– Folk påstår att vi får betalt av Sverige och tycker att vi ger landet för mycket utrymme. Men det fungerar inte så. Anledningen är att Sverige skapar nyheter och att ni har Melodifestivalen som folk är intresserade av. Så det är faktiskt så att till och med vi hatas när vi stöttar svenska artister. Det är roligt, säger han och fortsätter:

– Vi laddade också upp videoklipp med Ungern och Polen där vi gjorde exakt samma sak och där var fansen så stöttande. Det är dubbelmoral och inte rättvist.

Bogdan Honciuc igen:

– Det finns många som hatar Melodifestivalen och Sveriges bidrag. De tycker att det är snobbigt. Melodifestivalen brukar vara väldigt polerad med mycket plastig pop. I vår kultur vill vi ha något mer spontant och råare. Jag tror att det handlar om olika kulturer.

De försvarar Benjamin Ingrosso

William Lee Adams försvarar samtidigt Benjamin Ingrosso:

– Jag tror att folk uppfattar honom som mallig men jag tycker att det är en vantolkning. Han är vänlig och självsäker men det är inte samma sak som att vara mallig. Men gillar du inte Sverige kommer du tycka att han är uppkäftig. Det är väldigt konstigt.

Alberto Guzmán på den spanska tidningen Diario de Noticias försvarar även han Benjamin Ingrosso.

– Jag tror inte att det här kommer påverka resultatet. Det här var bara en personlig analys och alla deltagare har rätt att säga sina åsikter. Särskilt Sverige som tar festivalen på så stort allvar och alltid kommer med bra bidrag, säger han.

Benjamin Ingrosso bad om ursäkt

Expressen har sökt Benjamin Ingrosso via hans presskontakt.

"Benjamin har redan bett om ursäkt för det (videon, reds anm.) och förklarat sig. Och vi kan inte kommentera om att det ska finnas ett hat mot Sverige. Nu är allt fokus på tävlingen”, skriver Annika Enmalm, presschef för den svenska delegationen.

Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

På en presskonferens sa Benjamin Ingrosso så här om klippet:

– Jag reagerade inte över låtarna, för det kan man inte göra när man bara hör tio sekunder. Så det var bara på vad jag såg och det blev fel. Jag bad om ursäkt för jag vill inte vara den som pushar för näthat eller mobbning. Men det liksom eskalerade och folk blev verkligen förbannade på mig, sa han på en presskonferens enligt Aftonbladet.

Benjamin Ingrosso har även bett om ursäkt på Twitter.

”Jag ber uppriktigt om ursäkt om jag förolämpat någon artist eller fans, jag gjorde allt på skoj och med stor humor. Jag har så mycket respekt för mina artistkollegor och jag ville aldrig göra någon upprörd. Ibland tolkas saker fel när man bara ser det genom kameran. Till alla deltagare, vi är alla stora musiker som är i den här tävlingen för att förenas i musiken. Jag ser fram emot att träffa er alla i Lissabon och visa mina sanna reaktioner av kärlek i verkliga livet. Återigen, förlåt om jag förolämpat någon”, skrev han då.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!