I en scen av ”Pelle Kanin” kastar vännerna björnbär på allergiska Mr McGregor. Foto: Courtesy of Sony PicturesI en scen av ”Pelle Kanin” kastar vännerna björnbär på allergiska Mr McGregor. Foto: Courtesy of Sony Pictures
I en scen av ”Pelle Kanin” kastar vännerna björnbär på allergiska Mr McGregor. Foto: Courtesy of Sony Pictures
Familjefilmen ”Pelle Kanin” kritiseras för att inte ta matallergier på allvar. Foto: Courtesy of Sony PicturesFamiljefilmen ”Pelle Kanin” kritiseras för att inte ta matallergier på allvar. Foto: Courtesy of Sony Pictures
Familjefilmen ”Pelle Kanin” kritiseras för att inte ta matallergier på allvar.  Foto: Courtesy of Sony Pictures

Ilskan mot barnfilmen – nu klipps filmen om

Publicerad

Familjefilmen ”Pelle Kanin” kritiseras för att inte ta matallergier på allvar. 

Kritiker kallar vissa scener för ”hjärtskärande” och en hashtag startades om att bojkotta filmen. 

Filmbolaget ber nu om ursäkt för hur de framställt kaninen – och klipper om filmen.

– Det är originalversionen som klipps om. Det gäller inte bara vår marknad utan globalt, säger Helena Stenhammar, pressansvarig på UMG till Aftonbladet. 

I Beatrix Potters klassiska barnböcker om Pelle Kanin får vi möta den busiga men älskvärda kaninen med samma namn.

Men i Sony Pictures filmatisering av den snabbfotade karaktären är inte riktigt lika älskvärd, enligt kritiker. 

Kallas matallergimobbare 

Den nya Pelle Kanin har både kallats för en narcissist och en vandal som tar sina fejder så långt att de får sadistiska inslag, skriver Washington Post. 

Nu går kritiken ännu längre. Under hashtaggen #boycottpeterrabbit kallas nu Pelle Kanin för en matallergimobbare.  

 

LÄS MER: Charlotte, 40, fick höra att hon skulle ”välja en allergi”

 

Bakgrunden till den senaste kritiken är en scen i filmen som handlar om att Pelle Kanin och hans vänner tagit över Mr McGregors grönsaksland för att festa på godsakerna - någonting han inte tycker om.

I en scen kastar Pelle Kanin och hans vänner björnbär i Mr McGregors mun fast de vet att han är allergisk mot bären. Ett björnbär landar i hans mun och Mr McGregor håller på att kvävas innan han lyckas ge sig själv en adrenalinspruta.

 

Filmen har svensk premiär den 21 februari.Foto: COURTESY OF SONY PICTURES / AP TT NYHETSBYRÅN

Kräver ursäkt för Pelle Kanins uppförande

Intressegrupper och föräldrar till barn med matallergi har reagerat kraftigt och menar att scenen – om den hänt i verkligheten – kunnat vara dödlig. 

Scenen kallas bland annat för ”hjärtskärande respektlös” mot de familjer som har förlorat nära och kära i akut allergichock. 

Förutom hashtagen #boycottpeterrabbit har en namnlista startats som kräver en ursäkt för hur Pelle Kanin uppför sig.     

I söndags gick Sony Pictures ut med en ursäkt i ett uttalande tillsammans med filmskaparna.Foto: COURTESY OF SONY PICTURES / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Allergiska Alexander, 2, nekad hjälp – 21 gånger

 

I söndags gick Sony Pictures ut med en ursäkt i ett uttalande tillsammans med filmskaparna. I uttalandet säger de att matallergi är en allvarlig fråga och att de ångrar att de tagit så lätt på Mr McGregors björnbärsallergi, skriver AP.  

De skriver vidare att de "genuint ångrar att vi inte var mer medvetna och finkänsliga i frågan och vi ber verkligen om ursäkt.” 

Enligt Aftonbladet kommer nu filmen att klippas om.

– Det är originalversionen som klipps om. Det gäller inte bara vår marknad utan globalt, säger Helena Stenhammar, pressansvarig på UMG, United Media Group Nordic AB till tidningen.

Helena Stenhammar säger att de inte hade reflekterat över scenen tidigare. 

– Nej, faktiskt inte. Mina kollegor som har sett filmen reflekterade inte alls över att det var så stark scen. Jag har inte sett den själv, säger Helena Stenhammar.

Filmen har svensk premiär den 21 februari.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag