Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Anders Kraft – efter uttalande i nyheterna

Nu kritiseras nyhetsankaret Anders Kraft för uttalandet om ”rasprofilering”.Foto: Skärmdump/TV4

Tisdagens ”Kalla Fakta” handlade om svenskar som berättar att de utsätts för diskriminering av polis och vakter på grund av hudfärg eller etnicitet.

Nu kritiseras nyhetsankaret Anders Kraft för sitt uttalande efter programmet i TV4-nyheterna.

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr “Merca” tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella, säger han i sändningen.

Kraft skriver i ett mejl till Expressen att han beklagar till de som tagit illa vid sig.

Under tisdagens sändning av ”Kalla Fakta” i TV4 berättade flera svenskar att de utsätts för diskriminering av polis och vakter på grund av hudfärg eller etnicitet – i vad som kallas ”rasprofilering”.

Omkring hundra svenskar med utländskt ursprung vittnar i programmet om hur de har blivit stoppade, kontrollerade och i vissa fall nedbrottade av polisen – utan anledning. 

Efter sändningen kommenterades programmet i TV4:s nyhetssändning av nyhetsankaret Anders Kraft, 50.

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det, säger han i nyhetssändningen.

Palmira, 29: ”Rasistiska fördomar”

Anders Krafts ordval har spridits i sociala medier där kritik har riktas mot programledaren. En av de som ställer sig kritisk till uttalandet är Palmira Koukkari Mbenga, 29, producent på Sveriges Radio.

Palmira Koukkari Mbenga reagerade starkt på Anders Krafts uttalande.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– När jag förstod att det inte var ett citat, att han pratade om sig själv, blev jag förvånad, säger hon.

– Nyhetsankare i en rikstäckande nyhetssändning erkänner att han har de här rasistiska fördomarna på ett sätt som får det att låta som att det inte är en så stor grej. Det är inte normalt, det är en stor grej.

Anders Kraft: ”Jag ville ruska om”

Anders Kraft förklarar att han ”ville belysa de strukturer som ofta är svåra att upptäcka och som jag själv känner att jag är en del av” och anser att uttalandet inte går emot TV4:s policy om nolltolerans mot rasism.

”Det är just för att det här är 'en stor grej', som jag ville ruska om. Vågar vi inte erkänna strukturerna är det svårt att bekämpa dem”, skriver han i ett mejl till Expressen.

”Jag tror att tittarna förstår att det var menat att skaka om lite för att väcka tittarna i en viktig fråga. Jag tror att objektiviteten och opartiskheten tål det.”

”Jag tror att tittarna förstår att det var menat att skaka om lite för att väcka tittarna i en viktig fråga”, skriver Kraft till Expressen.Foto: Skärmdump/TV4

Palmira Koukkari Mbenga vänder sig mot att uttalandet inte följdes upp av en djupare diskussion om fördomarna. Hon menar att det är olämpligt att uttrycka sig på det här viset som journalist.

– Kanske var det att få tittarna att känna att de inte är ensamma med sina fördomar. Men man vänder sig inte, enligt min mening, till människorna som drabbas av de här rasistiska fördomarna. Vad gör Anders Kraft för att han inte ska ha de här fördomarna? Vad gör TV4 för att säkerställa att det inte går ut över hans jobb?

– Risken finns att det normaliserar den här tankegången hos många. ”Jaha, till och med han som är en framstående journalist på TV4 tänker så här, då är det ju inte konstigt att jag gör det också”. Det finns en stor del av Sveriges befolkning som drabbas av rasism och hos dem landar dessa ord på ett helt annat sätt. 

Koukkari Mbenga publicerade ett inlägg på Facebook där hon lyfte kritiken mot programledaren och TV4:

https://www.facebook.com/palmira.koukkarimbenga/videos/2346755518889012/?__xts__[0]=68.ARCjcXjuYSdK7uNMmz2Zs8Yw6t0e23froUI2pOtkUvkJyjDvBM0m8IuRGf4hP_n0XSs_oqxZq-xatA7HvF5kBqdsOKOvsNhV9ujU8Kfu9qe97x022fYvw_q3kR5qKWUmldRCnHgGtoT0QS9Wm7Qq0sM3wU6X3Gxg0-ddvEapszJGseLYeD0CfJ8YBGHqvKuDvVJ7D5Ys8P4jgKSg7xq-t6C7CA&__tn__=-R

 

Anders Kraft förklarar att hans fördomar har formats av ”min historia och omvärld”. Han beklagar till de som tagit illa vid sig av uttalandet i TV4.

”Jag tror att vi alla bär på olika fördomar, och gör vi dem synliga kan vi göra något åt dem”, skriver han.

”Jag hoppas att de flesta ändå förstod att det just är det orimliga i hur människor kan bemötas som jag ville uppmärksamma.”

TV4: ”Tycker det är okej”

Fredrick Malmberg, chef på TV4-nyheterna, anser inte att Anders Krafts trovärdighet som journalist påverkas av uttalandet.

– Anders vill ju sätta ljus på en fråga om osynliga strukturer som drabbar många. Jag tycker det är olyckligt att diskussionen handlar om vår opartiskhet, säger han.

– Brukar du titta på Anders i tv? Han tar ut svängarna ibland och jag tycker det är okej. Jag är själv adopterad och har blivit stoppad i de här strukturerna. 

– Jag tycker det är bra att Anders vågar uttrycka de här fördomarna, säger Fredrick Malmberg, chef på TV4-nyheterna.Foto: Pressbild/TV4

Malmberg säger att han respekterar både åsikter om att Anders Krafts uttalande är ”för grovt” men också de som hyllar honom för att ”det är viktigt att våga stå ut”.

– Jag tycker det är bra att Anders vågar uttrycka de här fördomarna. Jag tror inte Anders upplevs som en rasistisk eller trångsynt person.

Du håller inte med kritiken om att Anders Krafts uttalande är rasistiskt?

– Det han målar upp är fördomar. Vi har nolltolerans mot rasism, vilket bygger på fördomar. Det är ju ett fördomsfullt uttalande att rika vita barn har snott sin pappas Mercedes också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.