Foto: PIERRE BJÖRK / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: PIERRE BJÖRK / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: PIERRE BJÖRK / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUNDFoto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND
 Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND

Kritiken efter elaka orden om Hasse

Publicerad

Efter Hasse Alfredsons bortgång sprids nu en bild på Twitter som väcker reaktioner.

Hasse Alfredson utsågs till "Månadens landsförrädare" av tidningen SD-Kuriren 1992 för sitt engagemang mot rasism – något som nu får kritik.

"Allt det som är fint med Sverige tycker ni illa om", skriver en person på Facebook.

Hans Alfredson var mellan 1992–1994 chef på Skansen.

I maj 1992 initierade han utställningen "Från kåldolmar till kungligheter", som handlade om det "typiskt svenska" som lucia, julgodis och kåldolmar, som kommit hit från andra länder men som blivit svenska.

Hans Alfredson ville med sin utställning visa vad invandringen bidragit med till Sverige.

– Vi har en hög andel invandrare bland våra besökare, sade Hans Alfredson till DN då. 

I Sverigedemokraternas medlemstidning SD-Kurirens artonde nummer från 1992 tilldelas Hans Alfredson utmärkelsen "Månadens landsförrädare" för sin utställning.

SD-Kuriren nummer 18 1992Foto: sdarkivet.se

"Hans Alfredsons agerande strider helt mot grundaren Artur Hazelius intentioner. USCH!", står det bland annat att läsa.

"Vem har inte sjungit 'Blommig falukorv?'"

Även i SD Bulletinen Väst 1994 kallas Alfredson för "usel landsförrädare".

Ett uttalande som SD i Västra Götaland tar avstånd i från.

"Vi är inte medvetna om det påstådda påhoppet mot Hasse Alfredsson 1994. Utan att veta innehållet eller vem som skrivit vad om honom så tar vi avstånd från mot påklistrande av epitetet mot honom. Vem har som barn inte sjungit 'Blommig falukorv?' Våra tankar är med familjen", skriver Heikki Klaavuniemi, regionråd och gruppledare för Sverigedemokraterna i Västra Götalands län i ett sms.

En bild på artikeln sprids nu som en löpeld i sociala medier. Många riktar kritik mot orden.

"SD hatar det Sverige som finns", konstaterar en användare på Twitter.

"Sverigedemokraternas förankring i svensk kultur", skriver DN Kultur-journalisten Hynek Pallas.

"Vila i frid Hasse Alfredsson. Utnämnd till månadens landsförrädare av sverigetöntarna 1992. En titel att bära med stolthet.", lyder ett tredje omdöme.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag