Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot Lisa Anckarmans studentvideo på Youtube

Kärlek behövs i tuffa tider. Lisa Anckarmans nya pojkvän är en norsk dokusåpaprofil.
Lisa Anckarman förklarade för sina följare att årets student blir annorlunda, men möttes av kritik.
Foto: Youtube

Influencern och tv-profilen Lisa Anckarman ville tipsa sina följare om alternativa studentfiranden och passande klänningar inför den stora dagen.

Men responsen blev inte positiv.

– Helt ärligt tycker jag det är extremt överdrivet, säger Lisa Anckarman om de starka reaktionerna.

Lisa Anckarman, aktuell som programledare i ”Studio paradise”, publicerade nyligen en video om studentklänningar i samarbete med en känd nätbutik.

Videon, som tipsar om passande klänningar inför skolavslutningen, lades upp samtidigt som det stod klart att studentfiranden runtom i Sverige ställs in till följd av coronaviruset. 

I videon förklarar Lisa Anckarman att årets studentfirande blir annorlunda och att många studentflak kommer att utebli. Hon tipsar vidare om alternativa firanden samt uppmanar sina följare att försöka tänka positivt.

”Så lägg energi på att hitta en fin klänning som du känner dig nöjd med och ta mycket fina bilder i”, säger hon i videon.

Men videon möttes snabbt av kritik och majoriteten av de 340 kommentarerna på Youtube har varit ifrågasättande. 

Foto: Youtube

I sin video tipsar Lisa Anckarman studenter om att försöka arrangera mindre firanden hemma genom att samla vänner och bekanta. På Youtube har flera kommenterat att det är en ”olämplig” uppmaning, då Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar sociala sammankomster.

”Skrämmande hur influencers är så kåta i pengar att dom tycker de är värt att pusha folk till att totalt skita i corona”, skriver en person.

”Det känns otroligt olämpligt att du publicerar denna video där du i den också uppmuntrar folk att ha studentmottagningar och hemmafester med nära och kära ändå?” skriver en annan.

– Jag jobbar för att tjäna pengar precis som alla som läser den här texten just nu. Men anledningen till att jag blivit så framgångsrik är att jag alltid gör mina samarbeten som känns rätt i hjärtat. Mitt tips till dessa kränkta studenter är att köpa en superfin studentklänning, ta fina bilder, njuta av att ha klarat av skolan och samla några släktingar som inte är i riskgrupp. Jag hade i alla fall inte velat fira studenten endast iförd trosor. Varken inne eller ute. Denna video är endast något som är skapt för att sprida lite positivitet i vår beckmörka situation, säger Lisa Anckarman om kritiken.

Andra tycker att tajmingen var smaklös. 

”Detta var ju ett hån mot alla studenter”, skriver en person i en kommentar som har gillats över 600 gånger.

Lisa Anckarman har sett kritiken, men håller inte med den.

– Helt ärligt tycker jag det är extremt överdrivet. Vissa saker i livet kommer olägligt och då får man göra det bästa av det. Jag ger flera tips i videon om hur en kan tänka positivt i denna situation. Jag är själv optimist och vet att jag hade dragit ihop någon rolig hemmafest med mina närmaste som hade gått till historien! säger hon.

Hade du väntat dig kritik?

– Jag är inte alls förvånad över kritiken då nyhetsvärlden i sin helhet inte direkt är så positiv just nu och det påverkar stämningen i de flesta sammanhang. Äntligen hittade dessa personer en bra måltavla att rikta sin ilska mot. Jag har inget problem med att vara bollplank för folks frustration, det är bättre att hatstormen kommer mot mig som kan ta det än mot någon yngre influencer.

Studenten en känslig fråga

Att studenten tycks vara ett känsligt ämne blir tydligt när man tittar i kommentarsfältet på Youtube men också i sociala medier generellt.

”Förlåt men fick bara ångest och börja gråta av den här videon”, skriver en följare på Youtube.

Lisa Anckarman tycker att reaktionerna är överdrivna.

– Jag har förståelse för att man kan bli irriterad på en pandemi som bromsar de flestas liv mer eller mindre. Men att rasa över ett sådant i-landsproblem som att inte få ta studenten så som man ”borde” är ganska lätt att vifta av sig ärligt talat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.