Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot Spotify-vd:n efter miljardinvesteringen

Daniel Ek grundade för snart 16 år sedan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Musikjätten har drygt 365 miljoner användare.
Foto: ONUR DOGMAN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / ONUR DOGMAN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Användare världen över uppmuntras att avsluta sina konton på Spotify genom ett upprop på Twitter. 

Detta efter att bolagets grundare Daniel Ek investerat en miljard i försvarsteknik. 

Hashtaggen #boycottspotify cirkulerar på sociala medier med uppmaningar om att säga upp Spotify-abonnemangen – för gott. 

Uppropet startade efter nyheten om att bolagets grundare och vd, Daniel Ek, investerat en miljard i nystartade tyska försvars- och säkerhetsbolaget Helsing. Bolaget säljer försvarsmateriel och har bland annat tagit fram en AI-baserad mjukvaruplattform som kan bearbeta stora datamängder i realtid med hjälp av sensorer på fordon och militära fordon, enligt Dagens industri

– Jag fram emot att dela mina lärdomar, sa Daniel Ek till tidningen efter att investeringen offentliggjorts på bolagets hemsida.

Säger upp konton 

Investeringen har fått musikälskare och Spotify-användare att se rött. 

”Bojkotta Spotify nu! Säg upp era abonnemang i dag. Artister och musikälskare får inte stödja den militära AI-industrin”, skriver musikproducenten Darren Sangita. 

En annan skriver: 

”Det är enkelt: använd Spotify – och du är okej med att musik används för att tillverka AI-vapen.”

AI-styrda vapen och försvarsteknik har varit föremål för debatt de senaste åren. I praktiken används tekniken för att tillverka självstyrande vapensystem som pekar ut måltavlan med ett dödligt utfall. Både FN och EU har uttryckt oro kring den pågående kapplöpningen inom AI-tekniken.

FN:s kritik

FN:s generalsekreterare António Guterres har krävt ett förbud för vapensystem som kan välja sina måltavlor utan mänsklig kontroll.

”Autonoma maskiner med förmåga och befogenhet att välja mål och döda utan mänsklig inblandning är politiskt oacceptabla, moraliskt förkastliga och bör förbjudas i internationell lag.”, skrev Guterres i ett twitterinlägg våren 2019. 

Daniel Ek har inte kommenterat kritiken men säger han vill bidra med ”etiska, transparenta och ansvarsfull AI-system”. Bolaget Helsing meddelar på sin hemsida att de endast säljer tekniken till Liberala demokratier. 

Miljardaffären med Helsing är Daniel Eks största privata investering någonsin. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.