Kritik mot sexscenerna i ”Familjen Bridgerton”

Årets bästa och sämsta serier och filmer 2020.
Regé-Jean Page och Phoebe Dynevor i ”Familjen Bridgerton”.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Phoebe Dynevor som Daphne Bridgerton i ”Familjen Bridgerton”.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Den populäraste serien på Netflix just nu heter ”Familjen Bridgerton”.

Serien har blivit hyllad för dess mångfald i castingen, men samtidigt fått kritik för sexscener och för att glorifiera ett ohälsosamt förhållande.

Spoilers förekommer i texten.

Sedan ”Familjen Bridgerton” hade premiär på Netflix på juldagen har den kommit till att bli den populäraste serien på streamingtjänsten i flera länder, däribland Sverige.

Serien har diskuterats flitigt i sociala medier och många har hyllat den för mångfalden i castingen.

Däremot har flera kritiserat ”Familjen Bridgerton” för några av de många sexscener som förekommer.

Bland annat syns huvudkaraktären Simon Basset, som spelade av Regé-Jean Page, flera gånger avbryta penetrationssex innan ejakulation, detta eftersom han inte vill göra sin partner Daphne Bridgerton, spelas av Phoebe Dynevor, gravid. Detta menar en del tittare kan vara skadligt för unga tittare att se, eftersom det framställs vara ett säkert komplement till preventivmedel, skriver Cosmopolitan.

Tittare har även kritiserat serien för att framställa att det är vanligt att män och kvinnor får utlösning samtidigt vid penetrationssex, något som inte stämmer.

– Många kvinnor behöver klitorisstimulering till klimax. Filmer och tv-program visar sällan den tid och energi som kan krävas för att åstadkomma ömsesidigt tillfredsställande sex och detta innebär att många män och kvinnor inte är medvetna om vad som behövs, säger Jacqui Gabb, professor i sociologi och intimitet, till Cosmopolitan.

Glorifierar manipulativa förhållanden

Samtidigt har flera påpekat att serien glorifierar ohälsosamma och manipulativa förhållanden och syftar till huvudkaraktärerna Simon Basset och Daphne Bridgerton.

I serien håller Simon Basset ett tal om sina känslor för Daphne Bridgerton framför drottningen, men avvisar henne sedan snabbt därefter.

– En manipulativ person kan göra så en partner känner ett konstant behöv av att söka uppmärksamhet. Om du inte vet hur du ska tillfredsställa personen, eller undvika att den blir arg, kan det leda till en ihållande ångest för att försöka urskilja hur man framkallar mer ömhet och tillgivenhet, eller mindre grymhet och ilska, säger psykoterapeuten Jack Worthy till Cosmopolitan.

Netflix vägrar varna för "The Crown" – avfärdar påtryckningar från brittiska kungahuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.