Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot ny barnserie om ”världens längsta penis”

Ur tv-serien om John Dillermand.
Foto: DR Ramasjang
John Dillermand.
Foto: DR Ramasjang

En förlängd arm i form av världens längsta penis när nöden kallar – det handlar tv-serien ”John Dillermand” om som har väckt en livlig diskussion i Danmark.

Olämpligt, menar kritikerna.

Kritiken haglar över den animerade tv-serien ”John Dillermand”, som hade premiär i lördags i den danska public service-kanalen DR Ramasjang, Danmarks motsvarighet till Barnkanalen. Det skriver SVT.

Serien riktar sig till barn mellan fyra och åtta års ålder och centrerar sig runt John Dillermand, som har ”världens längsta penis”.

Redan i introlåten utlovas att det finns ”nästan inget han inte kan göra med den.
Foto: DR Ramasjang

Redan i introlåten utlovas att det finns ”nästan inget han inte kan göra med den”, som när John Dillermand behöver ett längre hundkoppel eller för att hjälpa en granne hissa flaggan.

Penisen kan också, något genant för huvudpersonen, leva sitt eget liv och stjäl glass från ett barn. 

Kritik – men också beröm

Tittarna har reagerat starkt på seriens innehåll, enligt SVT.

På kanalens Facebooksida skriver flera att det är opassande innehåll och några oroar sig för att deras barn ska blotta sig. 

Andra är rädda för att kanalen ger ett verktyg till pedofiler. Någon skriver att det blir sista gången barnen får titta på barnkanalen.

Samtidigt vittnar flera föräldrar om att deras barn tyckte serien var rolig. De menar att det snarare är vuxenvärlden som har satt John Dillermand i en sexuell kontext.

”Vi stöttar helt John Dillermand här! Serien är underhållande för både barn och vuxna”, skriver en pappa på tv-kanalens Facebooksida. 

Morten Skov Hansen, som är chef på DR Ramasjang, säger till den egna kanalen att serien kommer fortsätta som planerat.

– Vi är mycket glada för den här serien, och vi har gjort mycket förberedande arbete och konsulterat med Sex och Samfund (Danmarks motsvarighet till RFSU, reds anm.) och barnpsykologer, säger Morten Skov Hansen till DR Kultur.

Snopp och snippa i SVT

Det är inte första gången public service hamnar i skottlinjen för barnprogram där kön porträtteras.

2015 presenterades karaktärerna Snoppen och Snippan i SVT:s program ”Bacillakuten”.

”Det är inget man visar barn” lät det då. 


Minns du när ”Greta gris” förbjöds och ansågs vara ”olämpligt?”

Minns du när ”Greta gris” förbjöds och ansågs vara ”olämpligt?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.